Stipendium Peregrinum

2020.07.20. 11:22

Kihirdették a szerencsés ösztöndíjasokat

Kihirdették a Stipendium Peregrinum-ösztöndíj tizennyolc nyertesét hétfőn Budapesten, a fiatalok a következő évben a világ hatvanhat legjobb egyetemének valamelyikében tanulhatnak.

Budapest, 2020. július 20. Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára beszédet mond a Stipendium Peregrinum-ösztöndíj tizennyolc nyertesének kihirdetésén az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2020. július 20-án. A fiatalok - tizenketten középiskolából, hatan felsõoktatási intézménybõl nyerték el az ösztöndíjat -, a következõ évben a világ hatvanhat legjobb egyetemének valamelyikében tanulhatnak. A nyertesek hetven százaléka természettudományi vagy mûszaki területre megy majd. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a nyertesek kihirdetésén azt mondta, hogy

tizenketten középiskolából, hatan felsőoktatási intézményből nyerték el az ösztöndíjat,

a nyertesek hetven százaléka természettudományi vagy műszaki területre megy majd.

Tizenöten az Egyesült Királyságba nyertek felvételt, egy-egy nyertes pedig Hollandiában, Svájcban és Amerikában tanul majd. A támogatás átlagos összege kilencmillió forint – ismertette.

Az államtitkár emlékeztetett, az ösztöndíjnak két része van. Az egyik részében arra lehetett pályázni, hogy a diákok részt vehessenek a világ legjobb 66 egyetemén a felvételi eljáráson, ennek keretében negyven fiatalnak segítettek. A támogatás másik részében pedig az egyetemekre már felvételt nyert fiatalok a tanulmányaik és az ahhoz kapcsolódó költségek finanszírozására pályázhattak.

Utóbbira 144-en jelentkeztek, közülük 49-en vettek részt a kiválasztótáborban Balatonszárszón – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány szerint

a legjobb befektetés, ha a jövő generációiba, és azokba a tehetségekbe fektetnek be, akikre hosszú távon lehet majd számítani.

Novák Katalin az EU-csúcsra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: a kormánynak az a legfontosabb, hogy a magyarok pénzéről a magyarok dönthessenek, ezért egyenlő jogú beleszólást kérnek a helyreállítási alap felhasználásába is.

Az uniós költségvetés és a helyreállítási alap megszavazása előtt azonban – ahhoz, hogy Magyarország pénzügyi forrásokról dönthessen -, le kell zárni az ellene indított hetes cikk szerinti eljárást – mondta az államtitkár, a Fidesz alelnöke.

Borítókép: Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond a Stipendium Peregrinum-ösztöndíj tizennyolc nyertesének kihirdetésén az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. július 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában