oktatás

2020.07.27. 12:22

Teljesen megújul a sátoraljaújhelyi piarista kollégium

Két részletben, összesen több mint 1,8 milliárd forintból teljesen megújul a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Piarista Kollégium – jelentette be sajtótájékoztatón az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn.

Soltész Miklós elmondta: 2021-ben 1,1 milliárd, 2022-ben pedig 747 millió forintot ad a kormány az építkezésre, erről a közelmúltban született döntés.

Az államtitkár méltatta azt a fontos és minőségi munkát, amelyet a piarista rend a magyar oktatásban végez. Felidézte, hogy korábban Budapesten és Szegeden is zajlottak nagy léptékű oktatási beruházások.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen megújuló piarista kollégiumról szólva Soltész Miklós megemlítette, hogy

az épületben jelenleg is folyik egy 330 millió forintot meghaladó energetikai beruházás, ennek munkálatai során derült ki, hogy komoly problémák is vannak az ingatlannal. A kormány erre reagálva döntött a támogatásról, remélve, hogy az intézmény lakói számára huszonegyedik századi körülményeket biztosíthatnak majd

- fejtette ki.

Hörcsik Richárd, a Fidesz országgyűlési képviselője, Szabó László, a piarista rend sátoraljaújhelyi missziójának vezetője, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Szamosvölgyi Péter polgármester (b-j) sajtótájékoztatót tart a megújuló és bõvülő piarista kollégiumban Sátoraljaújhelyen 2020. július 27-én. Az épület elődjének tekinthető kolostort a XIV. században emelték a pálosok, 1668-ban újjáépítettek, majd 1698-ban kibővítettek egy második emelettel
Fotó: Vajda János / MTI

Az eredetileg oktatási célokat is szolgáló piarista rendházként működő épületben az államosítás után 1948-ban alakították ki a kollégiumot, amelyet 1992-ben kapott vissza a rend. A 90 férőhelyes egyházi intézmény a jelenleg futó energetikai, valamint a bejelentett beruházásokkal, például szigeteléssel, tetőcserével, homlokzatfelújítással, nyílászárócserével és fűtéskorszerűsítéssel együtt teljesen megújul 2022-re.

Az épületben kialakítanak olyan közösségi tereket is, ahol hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok számára tudnak programokat szervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában