incidens

2020.08.17. 11:30

Földfoglaló őslakosok otthonait gyújtották fel fegyveresek Guatemalában

A családok korábban egy közeli kávéültetvényen dolgoztak, ahonnan végkielégítés nélkül bocsátották el őket 15 évvel ezelőtt.

Negyven földfoglaló őslakos család menekült el otthonából Guatemala északi részén, miután egy fegyveres csoport felgyújtott és kifosztott több környékbeli házat – mondta egy jogvédő csoport helyi idő szerint vasárnap.

A családok korábban egy közeli kávéültetvényen dolgoztak, ahonnan végkielégítés nélkül bocsátották el őket 15 évvel ezelőtt. Kompenzációként földet követeltek maguknak, majd elégedetlenségük jeléül elfoglalták az ültetvény egy részét – tájékoztatott az egyik jogvédő.

Egyelőre nem tudni, ki áll a támadás mögött. Az aktivisták ugyanakkor rámutattak, hogy alig több mint egy évvel korábban egy másik csoport is földfoglalásba kezdett a környéken, és többször megfélemlítették a már ott élőket.

A kávéültetvény tulajdonosa szerint is a földfoglaló csoportok konfliktusából fakadt az incidens. A földbirtokos ugyanakkor tagadta, hogy munkajogi vitába keveredett egykori alkalmazottjaival.

A helyi rendőrség jelentése szerint a fegyveresek megfenyegették az ügyben intézkedő tisztjeiket. A területen legalább hat ház teljesen leégett – tájékoztattak.

Alejandro Giammattei guatemalai elnök a Twitteren azt írta: aggasztják az események, és a hatóságok nyomozást indítottak az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában