értékek

2020.08.23. 19:15

Keresztény és magyar utat szorgalmaztak a római magyarok a szentmisén

Németh Norbert atya homíliájában kijelentette: az államalapítás ünnepén nem „elég a múltban barangolni, és a jövőről álmodozni”.

Az államalapító Szent István tanítása mai üzenetéről szólt a római magyar közösség augusztus 20-i ünnepi miséje, melyet Németh Norbert a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora, a római magyar közösség új lelkésze mutatott be vasárnap a római Szent István-ház kápolnájában.

Németh Norbert atya homíliájában kijelentette: az államalapítás ünnepén nem „elég a múltban barangolni, és a jövőről álmodozni”.

„A jelent kell jól csinálnunk. Közel van a megoldás, ha Szent Istvánra tekintünk, aki a jelent csinálta jól: Istennel szövetkezett, országot alapított, és kereszténnyé tette a népét úgy, hogy ő maga is megélte a hitét. Mi, Rómában élő magyarok a jelenben szeretnénk cselekedni a közösségünkért” – hangoztatta.

Hozzátette, István király korában „a magyar kereszténység még a gyermekkorát élte. Vészhelyzetben, kényszerpályán mozogtunk annak idején, nem egy pedagógiai laboratóriumba érkeztünk a Kárpát-medencébe, ahol időt adhattunk volna mindenkinek a kísérletezésére és belátására. Néhány évtized volt csak a határ, hogy letöröljenek bennünket a térképről, akik szövetkeztek ellenünk. Amikor államot alapított első szent királyunk, a fundamentumot a kereszténységben találta meg”.

„Szent István ünnepén fontos magunktól megkérdezni, hogy van-e bennünk elszántság, ész, erő, s szent akarat, hogy merjünk azok lenni, aki Szent István volt: keresztény és magyar? Képesek vagyunk-e alakítani közös ügyeinket? Vagy egyszerűen arra ítéljük magunkat, hogy idegenné váljunk saját magyar közösségünkben? Szent István nagyon fontosnak tartotta, hogy tudjunk együtt élni a másként gondolkodókkal, a más nyelvűekkel, az idegenekkel. E nélkül a kereszténység nem is létezhet” – fogalmazott.

A Meló Lajos domonkos szerzetessel koncelebrált mise végén megáldották a magyar szalaggal átkötött kenyeret.

A római Szent István-alapítványt vezető Németh Norbert atya júliustól a római és a teljes olaszországi magyarok közössége új lelkésze.

Németh Norbert bejelentette, hogy utóbbi lelkipásztori vezetését az PMI hallgatóival együttműködésben fogja végezni.

A római magyarok a járványkorlátozások és az augusztusi forróság ellenére sem halasztották el az ünnepi misét. Jelen voltak a Rómában és a Vatikánban dolgozó magyarok és családjaik.

Az 1967-ben alapított római Szent István-ház az egykor a Vatikán területén álló, Szent István alapította magyar zarándokház utódintézménye. Kápolnáját Prokop Péter festőművész alkotásai díszítik az államalapító Szent István és a magyar szentek ábrázolásaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában