Ország-világ

2020.08.26. 17:29

Több mint tízezer pedagógus részesül bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásban

A kormány úgy döntött, hogy 400 hátrányos helyzetű településen dolgozó 10.500 pedagógus és az oktatást segítő kolléga részesül ebben a juttatásban a hátrányos helyzetben levő diákjaik felzárkóztatásáért.

Békéscsaba, 2013. szeptember 2. Luposnyi Mária pedagógus órát tart az elsõsöknek a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium egyik tantermében 2013. szeptember 2-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI Fotó

Június 2-ától, a járványhelyzet javulásával lehetővé vált ugyan egyéni vagy kiscsoportos foglalkozások megszervezése az iskolákban, hogy a gyerekek szükség esetén pótolni tudják a lemaradást, azonban a tanulók egy része, a leghátrányosabb településeken élők, nem tudták kellően elsajátítani a tananyagot – mondta a Facebookra feltött videójában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A miniszter elmondta: a kormány több mint 6 milliárdos programjának pontosan az a célja, hogy ezek a hátrányos helyzetben élő gyerekek így be tudják hozni a lemaradást, minél kevesebb tanuló hagyja el az iskolát végzettség nélkül, csökkentsék a diákok lemorzsolódását és egyben támogassák a pedagógusok helyben és pályán maradását.

Az érintett települések állami fenntartású iskoláiban dolgozó 10.500 pedagógus és az oktatást segítő kollégáik ezért – a 2021. január 31-ig tartó – felzárkóztató munkájukért kapják a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást.

A miniszter a videóban nagyon sikeres évet kívánt az ország valamennyi pedagógusának, a diákoknak pedig azt, hogy gazdagodjanak ismeretekben is és lélekben is.

Kásler Miklós hosszan beszélt a koronavírus-járványról és a várható intézkedésekről.

„Rendkívül dinamikusan emelkedik a fertőzés a világ legtöbb részén” – mondta. „Az előzetes becslések szerint a világjárvány 60 millió embert érintett volna, ugyanakkor viszont a várható szám most már 120 millió. Nemcsak világszerte figyelhetjük meg a fertőzöttek számának az emelkedését, hanem a közvetlen környezetünkben is. Ami rendkívüli veszélyt jelent Magyarországra, mert az idelátogatók magukkal hozzák a vírust.

Készültségi állapotban kell maradni – tette hozzá, ami azt jelenti, hogy folyamatosan figyelemmel követjük a járvánnyal kapcsolatos összes körülményt, és ennek megfelelően, rendkívül gyorsan meghozza a kormány a megfelelő intézkedéseket.

Az oltóanyaggal kapcsolatban elmondta: biztató klinikai vizsgálatok, kutatások indultak el, aminek várjuk az eredményét, és abban az esetben, hogy ha az oltás hatásos lesz és az emberi szervezetre semmilyen káros hatása nincs, illetve még késői szövődményeket sem okoz, Magyarországon csak akkor kerül majd forgalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában