Ország-világ

2020.08.25. 22:50

Újabb ezrek álltak a székely petíció mellé

Több ezren támogatták már a székely petíciót azóta, hogy július 18-án újraindult az aláírásgyűjtés, arányaiban sokan álltak az ügy mellé külföldről is.

Mielőtt újraindult a szignók gyűjtése, a Pesty László vezette kampánycsapat meghatározott hét új célországot, így Horvátországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Litvániában, Svédországban, Észtországban és Lettországban is kiemelten gyűjtik az aláírásokat – írja a Magyar Nemzet.

Később Pesty László kampányfőnök arról nyilatkozott, hogy Ausztria szerepe is felértékelődhet a nemzetközi kampányban. Ezt a szakember azzal indokolta, hogy a nyugati szomszédunknál tucatnyi kisebbség él, mások mellett magyarok, csehek, szlovákok, szlovénok, horvátok, szerbek, románok, székelyek, olaszok, törökök és kurdok. Hozzátette: nem tudják, hogy egy ilyen hihetetlenül multikulturális közegben milyen stratégia működhet, de megpróbálják kihasználni az országban rejlő lehetőségeket.

A július 18-án újraindult gyűjtés alapján az látszik, hogy Ausztriából, Németországból, Spanyolországból, Svédországból és Szlovéniából arányaiban többen csatlakoztak a székelyek ügyéhez, míg Észtországból, Horvátországból, Lettországból és Litvániából eddig kevesen írták alá az online petíciót. Ezzel kapcsolatban Pesty László korábban azt nyilatkozta a lapnak, hogy a tavaszihoz hasonló a helyzet.

„Eleinte hetekig, hónapokig be kell fektetni az ügybe az energiát, a pénzt és a tudást, majd az utolsó napokban érik be a munka gyümölcse. Most is arra számítok, hogy a november 7-i határidő előtt tíz nappal, két héttel gyűlnek majd nagy számban az aláírások”

– emelte ki Pesty László.

Emlékezetes, az aláírásgyűjtés május 7-ig tartó első köre is őrült hajrával zárult. Amíg a kezdeményezést az első kilenc hónapban mindössze ötvenezren támogatták, addig az utolsó negyedévben – már Pesty Lászlóék irányítása mellett – jóval több mint egymillióan álltak az ügy mellé. Az utolsó napokban pedig valóságos csoda történt, mert néhány nap alatt csaknem félmillióan írták alá a petíciót. Ezzel az online térben több, mint egymillió aláírás gyűlt össze, csak a jogszabályban előírt hét európai uniós országban nem érték el a szükséges limitet. November 7-ig van erre lehetőség.

Így támogathatja Ön is

Ha támogatná a székelyek kezdeményezését az európai nemzeti régiókért, és még nem írta alá a petíciót, ide kattintva megteheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában