Ország-világ

2020.09.15. 06:11

Gyurcsány pár éven belül végleg megszabadulna a szocialista párttól

Gyurcsány Ferencnek egyértel­műen az az érdeke, hogy Tóth Bertalan nyerjen az MSZP hétvégi tisztújító kongresszusán, 2026-ra pedig megszabaduljon a szocialistáktól – erről beszélt Kiszelly Zoltán. A politológus szerint míg Tóthék csupán biztos helyet akarnak maguknak a baloldali mentőcsónakban, Mesterházy Attila még küzdene azért, hogy az MSZP népszerűségét feltornázva akár hat-hét fős frak­ciót alakíthasson a párt.

Budapest, 2020. augusztus 3. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke felszólal napirend elõtt az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2020. augusztus 3-án. A Fidesz és a KDNP frakció, illetve a kormány tagjai nem jelentek meg, így a napirend elõtti felszólalások után véget ért az ülés, amelyet a DK azért kezdeményezett, mert álláspontjuk szerint a miniszterelnök a júliusi EU-csúcson szembement az Országgyûlés döntésével. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

„Abból, hogy a pártvezetés tízszázaléknyi Pest megyei küldöttet kizárt a szavazásból, illetve rendre új feltételeket szab a tisztújításon való induláshoz, az következik, hogy a verseny szoros, és egyáltalán nem biztos a jelenlegi vezetés újrázása” – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán az MSZP hétvégi tisztújító kongresszusáról. A politológus hangsúlyozta: ennélfogva ha a két férfi társelnökjelölt végeredménye közötti különbség tíz százalékon belül lesz, azt biztosan megóvják majd.

Két héttel a kongresszus előtt a Tóth-féle vezetés feloszlatta a küldöttek tíz százalékát jelentő Pest megyei szocialistákat. Bár Tóthék szerint erre azért volt szükség, mert a szervezet alapszabályba és a gazdálkodási szabályzatába ütköző gyakorlatot folytatott, a feloszlatást csak azután lépték meg, hogy a Republikon Intézet felméréséből kiderült: a társelnöki posztért ugyancsak induló

Mesterházy Attila jóval ismertebb és népszerűbb Tóthnál, akinek elnöksége alatt történelmi mélységbe süllyedt az MSZP támogatottsága.

Utalva arra, hogy a szocialisták nyáron tárgyalásokat kezdeményeztek a DK-val arról, hogy egy lehetséges közös listán öt biztos befutó helyet szerezzenek, Kiszelly Zoltán úgy fogalmazott:

a jelenlegi vezetés egyértelműen Gyurcsány Ferencnél „húzott sorszámot” a baloldali, ellenzéki mentőcsónakba, így neki egyértelműen az az érdeke, hogy Tóth Bertalan nyerjen.

A politológus szerint ráadásul nem lehet kizárni, hogy Gyurcsány az ellenzéki tárgyalásokon végül csak három-négy befutó helyet ad a szocialistáknak, akik így frakciót sem tudnának alakítani. „Gyurcsány Ferenc ezzel 2026-ra végleg megszabadulna az MSZP-től, így teljesülne hajdani vágya, hogy a régi baloldal egyedüli pártja a DK legyen” – mondta Kiszelly Zoltán. Szerinte a még megmaradt szocialista szimpatizánsok egyértelműen Gyurcsányékhoz mennének át, nem pedig az új baloldali pártokhoz, a Momentumhoz, a Párbeszédhez vagy az LMP-hez, amivel Gyurcsány „nagyon be tudná előzni” Fekete-Győr Andrásékat is.

Trükkök százai

Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes az MSZP két hivatalos társelnökjelöltje, a szintén az erre a posztra pályázó Havas Szófia nem tudott listát állítani, Mesterházy Attila pedig nem nyújtott be listát, így ők ketten nem is indulnak a tisztségért – írta az ATV. A szocialisták jelöltállító bizottsága múlt csütörtökön váratlanul úgy döntött, hogy a társelnöki posztra nevezőknek hétfő éjfélig egy jövőbeni pártvezetésre vonatkozó, tizenöt nevet tartalmazó listát kell leadniuk, különben nem indulhatnak a megméretésen. A trükk lényege, hogy a listán szereplőknek elfogadónyilatkozatot kell tenniük a felkérésükről, ám Kunhalmi mellett Hiller István, a frakcióvezetői poszt várományosa Harangozó Tamás, az alelnökséget ambi­cionáló Tüttő Kata vagy a pártigazgató Molnár Zsolt már jelezte, hogy ők Tóth Bertalannal akarnak együtt dolgozni.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában