veszély

2020.09.01. 20:39

Magasabb a terrorfenyegetettség Franciaországban, mint valaha

A belügyminiszter arról beszélt, hogy több mint 8000 radikalizálódott iszlamista terrorista szerepel a nyilvántartásban, jelenleg 505 terrorista fogvatartott van az ország börtöneiben és 702 olyan rab van, akiknél fennáll a radikalizálódás veszélye. Annak apropójából, hogy szeptember 2-án indul a 2015-ös terrortámadás elkövetőinek pere, a megtámadott szatirikus hetilap újból kiadta a nagy botrányt kavart Mohamed karikatúrákat.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Belső Biztonsági Főigazgatóság (FGDI) székhelyén a terrorfenyegetettségről tartott beszédet, melyben elmondta, hogy a szunnita eredetű terrorista kockázat a fő fenyegetés az országgal szemben, a nyilvántartásban 8 132 radikalizálódott iszlamista szerepel – számol be a V4NA.

2017 óta tíz terrortámadás volt az országban, melyek során húsz ember életét oltották ki, a belügyminiszter elmondása alapján azonban 2013 óta 61 támadást sikerült megakadályozni, ennek majdnem a felét, 32 tervezett támadást 2017 óta hiúsítottak meg a francia hatóságok.

A Fondapol Politikai Innovációs Alapítvány által 2019 novemberében közzétett adatok szerint az Európai Unió országai közül Franciaország az az állam, amelyben a legtöbb terrortámadás történt, 1979 és 2019 között összesen 71 támadásban 317-en vesztették életüket.

A számadatokból kiderül, hogy Franciaországban 1979 és 2000 között 21 támadás történt, mely 37 életet követelt, majd 2000 és 2012 között viszonylag nyugodtabb időszak következett, ekkor ugyanis 8 támadás volt, melyben 8-an haltak meg, majd a helyzet 2013 és 2019 között nagyon eldurvult, ebben az időszakban ugyanis 42 terrortámadásban összesen 272 ember vesztette életét.

A leggyászosabb év 2015 volt, ekkor történt januárban a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni támadás Párizsban, mely során 12-en vesztették életüket, majd ugyanezen év novemberében jött az újabb sokk, szintén a fővárosban valóságos terrortámadás-sorozatot követtek el Párizs különböző pontjain, mely során további 137 személy halt meg.

A párizsi ügyészség úgy véli, hogy az Iszlám Állam óriási vagyont halmozott fel és semmit sem veszített elszántságából, a belügyminiszter szerint azonban az igazi veszély a „falakon belül”, vagyis az országon belül van, jelen van a terrorfenyegetés, amelyet a dzsihád veteránjai ihletnek és terrorista csoportok propagandája táplál, de a radikális iszlám hívei is nagy kockázatot jelentenek.

További aggodalomra ad okot a tény, hogy jelenleg 505 iszlamista terrorista fogvatartott van a francia börtönökben és 702 olyan rab van, akiknél fennáll a radikalizálódás veszélye. Gérald Darmanin szerint a börtönből szabaduló iszlamisták által okozott fenyegetettség még soha nem volt ilyen magas az országban, 2020-ban előreláthatóan 45, 2021-ben pedig további 63 terrorcselekmény miatt elítélt iszlamista rab fog szabadulni a francia börtönökből.

A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen 2015. január 7-én elkövetett terrortámadás elkövetőinek a pere szeptember 2-án kezdődik és november 10-ig tart majd, ennek alkalmából a szatirikus hetilap újból közzétette azokat a Mohamed karikatúrákat, amelyekkel magukra haragították a dzsihadistákat, a lap igazgatója, Riss úgy kommentálta a publikálást, hogy soha nem fekszenek le és soha nem adják fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában