Ország-világ

2020.09.11. 10:24

Magyar cégek százmillió dolláros beruházásokat hajtanak végre Laoszban

Magyarország és Laosz megállapodott abban, hogy újabb kötött segélyhitellel indít programot, amelynek értelmében magyar cégek 100 millió dollárért beruházásokat hajtanak végre a délkelet-ázsiai országban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Vientiánban tartott sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszterrel. Közölte, Magyarország konzuli képviseletet nyit pénteken Vientiánban.

Vientián, 2020. szeptember 11. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszter találkozója Vientiánban 2020. szeptember 11-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás

Forrás: MTI/KKM

Fotó: Borsos Mátyás

A tárcavezető kétoldalú tárgyalásokat folytatott a laoszi fővárosban, tárgyalt Sziszulit Thonglun miniszterelnökkel is.

A külügyminiszteri sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az új programban a beruházások három területen folynak:

magyar cégek kórházakat fognak építeni, fejleszteni fogják a laoszi nemzeti statisztikai rendszert, és digitalizálni fogják a postai szolgáltatásokat.

Mivel Laosz komoly vízgazdálkodási kihívásokkal küzd, ezért Magyarország ezen a területen is támogatást nyújt, bekapcsolódik az árvizekkel leginkább sújtott tartomány árvízvédelmi szakembereinek képzésébe.

A két ország külügyminisztere négy év alatt már tizedszer találkozott egymással, ami Szijjártó Péter szerint világosan mutatja, hogy Magyarország milyen fontosságot tulajdonít az együttműködésnek Laosszal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

magyar cégek az elmúlt években nagyon fontos szerepet játszottak a laoszi mezőgazdaság, vízgazdálkodás és elektronikus közigazgatás fejlesztésében,

és jelenleg 160 millió dollár értékű beruházást hajtanak végre az országban: 35 millió dollárért építenek állattenyésztő telepeket, 100 millió dollárért modernizálják a főváros szennyvízhálózatát, és 25 millió dollárért fejlesztik jelenleg a laoszi népességnyilvántartó rendszert.

A cél az, hogy minél több magyar vállalat jusson piaci lehetőségekhez Laoszban, aminek három feltétele van. A pénzügyi feltétel adott, az Eximbank finanszírozza a magyar cégek beruházásait Laoszban. A jogi feltétel is adott lesz, miután megállapodás született a beruházásvédelmi tárgyalások megindításáról.

„A harmadik feltétel pedig mától lesz adott, hiszen a mai napon megnyitjuk Magyarország konzuli képviseletét Vientiánban, tehát, személyes jelenléte lesz Magyarországnak itt, Laoszban” – mondta Szijjártó Péter.

Fontos kapocs a két ország között a kétoldalú ösztöndíj-megállapodás, amelynek értelmében évente száz laoszi hallgató tanulhat Magyarországon. Megállapodtak pénteken abban, hogy Magyarország agrár- és környezetvédelmi szakon is várja a laoszi hallgatókat – fűzte hozzá.

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszter találkozója Vientiánban 2020. szeptember 11-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában