párbeszéd

2020.09.04. 06:39

Szerb-koszovói csúcstalálkozó kezdődött Washingtonban

Washington a szerb-koszovói gazdasági kapcsolatok javítására helyezi a hangsúlyt, arra apellálva, hogy a helybéliek életkörülményeinek javítása után könnyebb lehet a politikai viták rendezése is.

Aleksandar Vucic szerb államfő és Avdullah Hoti koszovói miniszterelnök részvételével szerb-koszovói csúcstalálkozó kezdődött csütörtökön a washingtoni Fehér Házban.

„Az Egyesült Államok készen áll a gazdasági normalizálás elősegítésére” – írta a Twitteren csütörtökön Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. A mikroblogon közzétett egy fotót is arról, amint Vucicot és Hotit Richard Grenell, a szerb-koszovói tárgyalásokkal foglalkozó amerikai különmegbízott fogadja a Fehér Házban.

Csütörtök este még nem volt világos, hogy Donald Trump amerikai elnök részt vesz-e a kétnapos eszmecserén. A két ország közötti politikai és területi vitás kérdésekben az amerikai kormányzat nyilvánosan nem foglalt állást. Elemzők szerint Washington a szerb-koszovói gazdasági kapcsolatok javítására helyezi a hangsúlyt, arra apellálva, hogy a helybéliek életkörülményeinek javítása után könnyebb lehet a politikai viták rendezése is. Richard Grenell korábban többször is hangoztatta, hogy Washington – Párizzsal és Berlinnel összhangban – a megbékélés folyamatát két szakaszban képzeli el: az aktív amerikai részvétellel történő gazdasági normalizálás után következne a politikai megállapodás az Európai Unió égisze alatt.

Csütörtökön Washingtonban sem a szerb, sem a koszovói politikusok nem tartottak nemzetközi sajtókonferenciát, mindketten csakis a saját országuk sajtómunkásait tájékoztatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában