Járvány

2020.10.08. 11:52

Szociális intézmények védekezését segíti a humanitárius tanács

Több mint 32 millió forintnyi eszközzel segíti a szociális intézmények koronavírus-járvány elleni védekezését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács – jelentette be a szervezet elnöke csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2020. október 8. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke beszédet mond a koronavírus-járvány idején a szociális intézmények védekezését segítõ eszközökrõl tartott sajtótájékoztatón a Magyar Máltai Szeretetszolgálat I. kerületi, Bem rakparti országos központjában 2020. október 8-án. Balról Fülöp Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelõs államtitkára (b) és Gyõri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ügyvezetõ alelnöke. Több mint 32 millió forintnyi eszközzel segíti a szociális intézmények koronavírus-járvány elleni védekezését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Soltész Miklós, aki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, hangsúlyozta:

miközben a járvány idején fenn kell tartani a mindennapi élet működését, meg kell óvni a szociális intézményekben élő idősek vagy fogyatékossággal élők egészségét;

ezt szolgálják a védekezést segítő eszközök.

Elmondta: 15 millió forint értékű eszközt kapnak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményei, a civil fenntartású intézményeket pedig 5 millió forint értében segíti a tanács. Több mint 12 millió forint értékű védőeszközt a Magyar Vöröskereszt, a Katolikus Karitász, a Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökomenikus Segélyszervezet, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeibe juttatnak el.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy

a védekezés sikerét jelzi, hogy az országban működő 1600 időseket, fogyatékkal élőket, illetve pszichiátriai- és szenvedélybetegeket gondozó intézménynek mindössze négy százalékát érte el a vírus.

Az ország működésének fenntartásához szükség van a szociális gondozó intézmények bizonyos fokú izolációjára, ami eddig sikeresnek bizonyult.

Ezekben az intézményekben 42 ezer ember dolgozik, akiknek fokozott a felelőssége a védekezésben;

az ő munkájukat is segítik ezek az eszközök – mondta az államtitkár.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ügyvezető alelnöke közölte: az intézményfenntartók felelősek azért, hogy megállítsák a fertőzés terjedését és meg tudják őrizni az izolált körülmények között az idős emberek lelki egészségét is. Ezért a beszerzés előtt megkérdezték az intézményeket, hogy milyen eszközökre van szükségük. Ugyanakkor a szeretetszolgálat által lebonyolított beszerzés során a magyar gyártású eszközöket részesítették előnyben, hogy ezzel is segítsék a hazai gazdaságot – mondta az alelnök.

A tanács 790 érintésmentes kézfertőtlenítő berendezést, 350 hőmérőt és a levegő vírusmentesítését segítő 52 ózongenerátort juttat el az intézményekbe a szeretetszolgálat segítségével.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke beszédet mond a koronavírus-járvány idején a szociális intézmények védekezését segítő eszközökről tartott sajtótájékoztatón a Magyar Máltai Szeretetszolgálat I. kerületi, Bem rakparti országos központjában 2020. október 8-án. Balról Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára (b) és Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ügyvezető alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában