Járvány

2020.11.06. 12:25

Csehországban gyorsan nő a járvány miatti halálozások száma

A kórházakban 8236 személyt kezelnek, akik közül mintegy 1200-an súlyos állapotban vannak.

Az egészségügyi minisztérium honlapján péntek reggel megjelent adatok szerint március eleje, a járvány kirobbanása óta 4330 személy halt meg a koronavírus szövődményeiben. Csak ezen a héten 726-an haltak meg. Az áldozatok eddigi legmagasabb pontosított napi számát, 236-ot kedden jegyezték.

A kórházakban 8236 személyt kezelnek, akik közül mintegy 1200-an súlyos állapotban vannak. Ezek az adatok is gyorsan nőnek. A cseh egészségügy arra készül, hogy a kórházi páciensek száma tovább emelkedik, a legnagyobb nyomásra a jövő hét folyamán számítanak.

Az Egészségügyi Információk Intézete az általa készített elemzések alapján ezért azt javasolja az egészségügyi tárcának, hogy a közélet jelenlegi korlátozásait még két-három hétig tartsa fenn.

Csütörtökön a laboratóriumi szűrések 13 231 új koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami mintegy 2500-zal kevesebb, mint a szerdai rekord. Az elvégzett tesztek pontos számát még nem közölték, de az utóbbi napokban mintegy 32–34 százalékuk hoz pozitív eredményt, amit a szakértők nagyon magas aránynak tartanak.

A múlt héten napi átlagban több mint 40 ezer szűrést végeztek Csehországban. Pozitív eredményt, tehát fertőzést átlagban 13 ezer teszt mutatott ki. Az országban 173 343 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván.

A járványhelyzet pillanatnyilag a Prágától délkeletre eső Pelhrimov, valamint a közép-morvaországi Vsetín járásokban a legrosszabb, ahol százezer lakosra több mint ezer fertőzött esik.

Csehországban jelenleg november 20-áig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Az országos labdarúgó- és jégkorongbajnokságot szigorú higiéniai előírások mellett a hét végén indítják újra.

Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel – egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma – hagyhatják el lakhelyüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában