Liberális módszerek

2020.11.10. 18:46

Lengyel EP-képviselő: a jogállamisági mechanizmus kínzóeszköz az EU kezében

A jogállamisági mechanizmussal akarja kínozni a nem liberális értékrendet képviselő tagállamait az Európai Unió – mutatott rá Zdzislaw Krasnodebski lengyel európai parlamenti képviselő. A lengyel delegáció tagjai megerősítették, Lengyelország nyugodt szívvel vétóz majd meg bármilyen javaslatot, amely az EU jogállamiság-koncepcióját összekötné a kifizetésekkel.

Fotós: NurPhoto via AFP

„Titokban a brüsszeli irodákban, a járványhelyzet leple alatt” próbálják a brüsszeli bürokraták átvinni, hogy a jogállamisági mechanizmus bekerüljön a 2021-27-es költségvetésbe, abban bízva, hogy a tagállamok nem merik majd megvétózni, fogalmazott Jacek Saryusz-Wolski, a lengyel kormánypárt európai parlamenti képviselője a V4NA hírügynökség beszámolója szerint.

A politikus rámutatott, bár a mechanizmus elfogadásához elegendő minősített többséget szereznie az Európai Tanácsban és egyszerű többséget az Európai Parlamentben, ez csak annyit jelent, hogy bekerül a hétéves pénzügyi tervezetbe, amelyet ettől függetlenül csak egyhangúlag lehet elfogadni.

„Lengyelország és Magyarország már jelezte vétózási szándékát, tehát egyhangúságról nem beszélhetünk”

- fogalmazott.

Nasi niemieccy przyjaciele już nie przebierają w słowach. Prof. Daniel Thym z uniw. w Konstacji stwierdził w " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@derspiegel ,że mechanizm praworządności będzie mógł być stosowany jako „Daumenschrauben” – narzędzie tortur. Czekamy jeszcze tylko na straszenie wyrywaniem paznokci...

— ZdzisławKrasnodębski (@ZdzKrasnodebski) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">November 9, 2020

A lengyel európai parlamenti delegáció egy másik tagja, Zdzislaw Krasnodebski is megszólalt a kérdésben Twitter-oldalán, reagálva a Konstanzi Egyetem professzora, Daniel Thym gondolataira, aki kínzóeszközhöz hasonlította a jogállamisági mechanizmust. Krasnodebski úgy fogalmazott: „Német barátaink végre nem félnek felszólalni.” A politikus elmondta, hogy valóban kínzási szándék állhat a mechanizmus mögött, és jelezte, hogy már csak a fenyegetések hiányoznak hozzá. „Az hiányzik, hogy a körmeink kitépésével fenyegessenek. Aztán jöhet a lövöldözés. Végül is ezek mind hagyományos német módszerek a lengyel nemzeti érzelmek eltiprására” – szögezte le.

Borítóképünkön Zdzislaw Krasnodebski

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában