Járvány

2020.11.07. 21:35

Olaszországban a halottak átlagéletkora 82 év

Több mint 231 ezer vírustesztet végeztek egy nap alatt.

Olaszországban 82 év a halottak átlagéletkora, a fertőzötteké pedig 49 – közölte az egészségügyi minisztérium szombaton, miközben az egy nap alatt szűrt új fertőzöttek száma megközelítette a negyvenezret

Egy nap alatt 39 811 új beteget regisztráltak, és 425-en veszítették életüket. Több mint 231 ezer vírustesztet végeztek egy nap alatt. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a félmilliót, a halottaké pedig elérte a 41 063-t. Kórházban több mint huszonötezer beteg van, 2634 lélegeztető-gépen.

A legtöbb új beteget továbbra is Lombardiában szűrték, egy nap alatt több mint tizenegyezret, Piemontban és Campaniában régiónként több mint négyezret. A tízmilliós Lombardiát járványveszélyes, vörös színű zónának minősítették, és egész napos kijárási tilalom van érvényben péntek óta: a tartomány jól működő egészségügyi rendszere már alig bírja a betegek rohamát.

Az 5,8 milliós Campania a legalacsonyabb sárga színű osztályba tartozik: kevesebb a beteg, de a kevéssé fejlett egészségügy nem tudja ellátásukat biztosítani. Luigi De Magistris nápolyi polgármester közölte, hogy a majdnem egymilliós városban húsz mentőautó működik.

A halottak életkor átlaga 82 év, és majdnem ötvennyolc százalékuk férfi. A szűrt fertőzöttek átlagéletkora jóval alacsonyabb, 49 év. Az egészségügyi minisztérium felmérése szerint a fertőzés első számú gócpontjainak az üzletek ajtajai, a bankautomatát billentyűzete és a tömegközlekedési eszközök fogantyúi számítanak.

Péntektől lépett életbe az országos éjszakai kijárási tilalom. A lakóhely elhagyása a vörös zónába tartozó Milánóban napközben is korlátozott, a munkába menők a presszók előtti járdán itták meg kávéjukat, miután a vendéglátás csak elvitelre működik.

Rómában napközben szabad a mozgás, de a vendéglátóhelyeknek este hatkor zárni kell: szombat este a zárás előtti utolsó percekben emberek tömegei még a presszók teraszain fogyasztottak.

A belügyminisztérium bejelentése szerint az este tíz órakor kezdődő kijárási tilalmat a polgármesterek egy órával korábbra tehetik a leglátogatottabb városrészek, utcák, terek már kilenc órakor kezdődő lezárásával.

Ahol nincsen napközben kijárási korlátozás, egymást követik a kisebb-nagyobb demonstrációk: Rómában szombaton a piaci kofák tiltakoztak a szabadtéri piacok lezárása ellen,

Torinóban több százan vettek részt a munkát és otthont követelő szélsőbaloldali megmozduláson,

Nápolyban szájmaszk nélküli tüntetők azt kiabálták, hogy az orvosok és a sajtó találta ki a valójában nem létező pandémiát.

A vörös zónába tartozó Calabria kereskedői halotti jelentést ragasztottak redőnyeikre azzal a felirattal, hogy a kormány korlátozásai halálra ítélték őket.

Elemzők rámutattak, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök teljesen egyedül maradt a járvány elleni küzdelemben.

A Contét 2018-ban a kormányfői székbe emelő Öt Csillag Mozgalom (M5S) ereje az akkori több mint 32 százalékról kevesebb mint felére csökkent, a másik kormányerő, a Demokrata Párt (PD) pedig kihátrált a népszerűtlen korlátozó intézkedések mögül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában