a Farkasréti temetőben

2020.11.28. 19:49

Végső búcsút vettek Halzl Józseftől, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnökétől

Halzl József november 14-én hunyt el nyolcvanhetedik életévében.

Végső búcsút vettek Halzl Józseftől, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnökétől szombaton Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter búcsúbeszédében azt mondta: amikor valakitől végső búcsút veszünk, szembesülünk azzal, hogy a nekünk rendelt idő véges. Azonban az a pálya, amelyet itt a Földön bejárunk, a harc, amelyet megharcolunk túlmutat a nekünk rendelt idő keretein. Elkísér minket és erősít bennünket.

Így válik jelenné a múlt, éltető erővé a szellemi hagyaték, nemzeti identitássá a lezárt életút. Így jön létre szövetség, a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között. Halzl József élete és öröksége az őt ismerő nemzetben gondolkodó magyarok számára így lesz jelen idejű múlt. Olyan örökség, amelyen időről-időre érdemes lesz megmérni mindennapjainkat – hangsúlyozta.

Gulyás Gergely szólt arról, hogy a trianoni szétszakítottság Halzl Józsefnek a családja miatt már gyermekkorában a mindennapok része volt. Az 1956-os forradalmat végzősként a Műegyetem élte ált, és azt a szűk két hetet örökre megőrizte, az öröke meghatározó emlék maradt életében.

„Látta e nemzetet szabadsága visszaszerzésének pillanatában, és ezt képet őrizte magában, a szovjet páncélosok pusztításakor, a megtorlás alatt, a Kádár-korszak államilag erőszakolt nemzetietlensége idején” – fogalmazott a miniszter.

Mint mondta, Halzl József „Nyugatra nem ment, itt volt dolga”. Gépészmérnökként az energiaellátás területén dolgozott, szakmai és emberi megbecsülést kivívva magának.

Hívő, hitből élő ember volt, aki tudta, mennyire fontos minden ember életében a közösség. Az 1980-as években a városmajori plébánián kezdett fiatalokkal foglalkozni – idézte fel Gulyás Gergely majd arról beszélt, hogy a szabad világban a közösségszervezés nem politika, azonban a kommunistáknak minden közösség, amelyet nem ők hoztak létre, vagy nem ők tartottak ellenőrzés alatt, politikának minősült.

Hittant tanítani, kirándulást szervezni, keresztény közösséget létrehozni azt jelentette, hogy az ember a rendszer többnyire a tűrt és a tiltott határán egyensúlyozó ellenzékinek minősült – mutatott rá.

Gulyás Gergely elmondta Halzl Jószef a rendszerváltoztatás azon nemzedékéhez tartozott, amelynek még voltak emlékei a totális diktatúrák által el nem tiport szabad Magyarországról. Magától értetődő volt számára, hogy segítse az országot a rendszerváltoztatás hatalmas vállalkozásában. Így lett az Antall-kormány alatt a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója, majd rövid ideig a Magyar Demokrata Fórum pártigazgatója.

Hamar ráébredt, hogy a közéletnek az a terepe, amelyet a Rákóczi Szövetség igyekszik betölteni fájóan üres. Az elszakított nemzetrészek magyar önazonosságának megerősítésével, közösségeinek támogatásával és a következő nemzedék magyarkénti megmaradásával kevesen foglalkoztak – tette hozzá.

Gulyás Gergely azt mondta, Halzl Jószef tudta mit kell tennie. „Mintha mindazzal, amit addig átélt és megtanult Trianon családjában is megtapasztalt következményeivel, az 1956-os forradalom nemzeti és szabadság eszményével vezetői és közösségszervező tapasztalatával azért vérteztetett volna fel, hogy minden adottsággal rendelkezzen ahhoz, hogy megszervezze Magyarország egyik legnemesebb küldetésű és legnagyobb társadalmi szervezetét, a Rákóczi Szövetséget” – fogalmazott.

Gulyás Gergely kijelentette: az Antall- és az első Orbán-kormány által megkezdett, 2010 után virágzásnak indult nemzetpolitikát Halzl Jószef Rákóczi Szövetségben kiteljesedett életműve töltötte meg tartalommal.

Halzl Jószef nemzeti elkötelezettsége, áldozatkészsége, rendíthetetlen jelleme, nagyszerű szervezőkészsége, a Rákóczi Szövetség megalapítását követő több mint három évtizedben magyar fiatalok tízezrei számára tette lehetővé, hogy átéljék a nemzethez tartozás élményét – mondta.

Gulyás Gergely kiemelte Halzl Jószef jószívű, szerény, szeretet surgárzó személyisége az általa képviselt ügynek mindenhol barátokat és támogatókat szerzett.

„Halzl Jószef a hazáért érdemeket szerzett, amit tett azt nem önmagáért tette, amit elért, másoknak érte el. Amikor velünk volt, akkor sem magáért élt, ezért amikor most hazatér, akkor is velünk marad” – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely mellett Bárdos Gyula, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi szövetség elnöke is mondott búcsúbeszédet.

Halzl József Győrben született 1933. december 19-én. Apai ága a felvidéki Szencről, anyai ága a burgenlandi Sopronkeresztúrról származik. A budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd 1957-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnök oklevelet. Később ugyanezen az egyetemen doktorált. 1990-től 2018-ig a Rákóczi Szövetség elnöki tisztségét töltötte be. 2018-ban a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnökévé választották.

Halzl József november 14-én hunyt el nyolcvanhetedik életévében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában