Járvány

2020.12.11. 16:12

A Sanofi-GSK vakcinája csak 2021 végére lesz kész

A Sanofi francia gyógyszeripari vállalat és a GlaxoSmithKline (GSK) brit székhelyű multinacionális gyógyszeripari cég pénteken bejelentette, hogy a koronavírus ellen vakcinájuk csak 2021 végére lesz kész, miután az első klinikai tesztek eredményei nem közelítik meg a reméltet.

A program késedelmet szenved annak érdekében, hogy „az idősebb embereknél növekedjen az immunreakció” – jelezték közleményükben a gyártók.

Előrejelzésük szerint a vakcina csak 2021 harmadik negyedévre készülhet el, míg korábban azt jelezték, hogy a jövő év első felében beadják az engedélyeztetési kérelmet, és

2021-ben egymilliárd adagot már le is tudnak szállítani. Az Európai Unió 300 millió dózist rendelt meg 2021-re ebből az oltóanyagból.

A francia Sanofi, amely a brit GSK-val közösen fejleszti a vakcinát, a közelmúltban jelezte, hogy csak december végén kezdődik meg a harmadik fázisú tesztelés, vagyis az oltóanyag tömeges tesztelése embereken. Az első tesztelések köztes eredményei ugyanakkor a várakozásokon aluliak voltak.

Bár a 18 és 49 év közötti korosztályban az immunreakció „megegyezik azon betegek reakciójával, akiknél nem jelentkezett a Covid-19-fertőzés”, az idősebb korosztályban nem kielégítő az immunválasz – hangsúlyozták a gyártók.

A laboratóriumok ezért jelenleg az antigén-koncentráció tökéletesítésére törekednek annak érdekében, hogy az idősebb korosztályban kielégítőbb legyen az immunreakció. Februárban további, második fázisú klinikai teszteléseket végeznek a finomított antigén-koncentrációval, amelyet a közelmúltban már teszteltek emlősállatokon. A közlemény szerint ez utóbbi vizsgálat kimutatta, hogy a „vakcinajelölt védelmet biztosíthat a tüdőbetegségek ellen, és a vírus gyors eltűnését idézi elő az orrjáratokban és a tüdőben 2-4 napon belül”.

„Amikor nagy mennyiségű vírust fecskendeztünk beoltott állatokba, kiváló eredményeket kaptunk, és ez bizalomra ad okot” – mondta a francia hírügynökségnek Thomas Triomphe, a Sanofi alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában