fogság

2020.12.14. 10:52

Az idén mintegy 400 újságírót vettek őrizetbe a világban

Az idén 387 újságírót vettek őrizetbe a világban – derült ki a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet hétfőn közzétett éves jelentéséből.

Az adat az előző évhez képest nem változott annak ellenére, hogy az egészségügyi válság kapcsán nőtt az önkényes letartóztatások száma.

Az RSF tavaly 389, hivatásának gyakorlása közben letartóztatott újságíróról számolt be.

Az esetek 61 százaléka öt országban történt. A lista élén Kína áll, ahol 117 újságírót vettek őrizetbe, megelőzve Egyiptomot (30), Szaúd-Arábiát (34), Vietnamot (28) és Szíriát (27). A világ minden táján fogva tartott újságírók száma továbbra is történelmi összehasonlításban magas szinten van – hangsúlyozták a civil szervezet jelentésében.

Christophe Deloire, az RSF főtitkára kiemelte, hogy a hatósági fellépések nem kímélik a nőket sem, akik egyre nagyobb számban vannak jelen a szakmában. Jelenleg 42 újságírónőt fosztanak meg szabadáságától, szemben a tavalyi 31-el, ami 35 százalékos növekedést jelent. Idén 17 nőt bebörtönöztek, közülük négyet Fehéroroszországban, amely példa nélküli központjává vált az elnyomásnak azóta, hogy ott csalárd módon újra elnökké választották az 1994 óta hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenkát – tette hozzá a főtitkár.

A jelentésben kiemelték, hogy az egészségügyi járványhoz kapcsolódóan növekedett a letartóztatások száma, jelenleg is 14 újságíró, köztük hét kínai van rács mögött azért, mert követte a koronavírus-járvány fejleményeit.

A civil szervezet márciusban Observatory 19 elnevezéssel felmérést indított. Ebben februártól novemberig terjedően 300, az egészségügyi válságról szóló tudósításokkal szorosan összekapcsolódó incidenst tárt fel, amely 450 újságírót érintett. Az esetek 35 százaléka önkényes rendőrségi kihallgatásról és őrizetbe vételről szólt, számuk március és május között megnégyszereződött.

A legtöbb országban a koronavírus-járvány megfékezésére elfogadott sürgősségi törvények vagy korlátozó intézkedések hozzájárultak az információk korlátozásához – hangoztatta az RSF.

A jelentésben foglalkoztak a fentiekben leírt eseteken kívüli történésekkel is. Eszerint jelenleg 54 újságíró van túszként fogságban Szíriában, Jemenben és Irakban, a szám egy év alatt öt százalékkal csökkent.

A civil szervezet négy olyan újságírót azonosított, akit 2020-ban eltűntként regisztráltak. Ők a Közel-Keletről, Afrika szubszaharai vidékéről és Latin-Amerikából származnak. Tavaly nem volt ilyen eset – írta éves jelentésében a nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában