sorozatos támadás

2020.12.23. 21:46

Etiópiában száz embert legyilkoltak egyelőre tisztázatlan okokból

Etiópiában ismeretlen fegyveresek több mint száz embert legyilkoltak szerdán az ország nyugati részében – közölték különféle források.

A sorozatos támadást a Metekel város térségében lévő falvakban, több ponton hajtották végre a reggeli órákban a tettesek, akik az utcákon és kertekben lőtték le, akit csak láttak. Házakat is felgyújtottak, és lelőtték az onnan menekülőket. Az áldozatok az amhara nép tagjai. A regionális kormány szóvivője szerint a támadók „a béke ellenségei”.

Egy, a térséget ismerő biztonsági szakember felhívta a Reuters hírügynökség figyelmét arra, hogy a környéket a gumuz nép lakja, de az elmúlt években megindult a szomszédban élő amhara parasztok és üzletemberek beáramlása, és egyes amhara vezetők azt hangoztatják, hogy a földek egy része népük jogos tulajdona, főként Metekel környékén.

A városba az előző nap látogatott el Abij Ahmed kormányfő, hogy a helyzetről tájékozódjék, miután az ország északi, tigrék lakta vidékén súlyos harcok folytak heteken át szeparatista lázadók és a kormányerők között november végéig. A szerdai támadás ettől függetlennek tűnik, de az ismert, hogy a térségben több nemzetiség él, és etnikai villongások vannak. A szerdai eseményekről egyéb részletek nem ismeretesek.

A Tigrében kirobban fegyveres konfliktus egyik következménye a hadsereg erőinek átcsoportosítása volt északra, és ennek következtében máshol hatalmi vákuum alakult ki. A jövő évre kitűzött választások tovább élezik a feszültségeket a föld és más erőforrások fölötti ellenőrzés kérdéseiben.

Etiópiában mintegy 80 népcsoport él. Fegyveres konfliktus zajlik Oromija térségében is, az ország keleti határvidékét pedig szomáliai iszlamista harcosok fenyegetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában