Ország-világ

2020.12.06. 16:49

Korszerűbb egészségügy felé vezet az új jogszabály (videó)

Az eddig meghozott kormányrendeletek és az új egészségügyi jogszabály egy egészet alkotva korszerűbb rendszerré változtatja a magyar egészségügyet – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben vasárnapi adásában, ahol az új jogszabály intézkedései mellett arról is beszélt, hogy a világjárvány pontosan milyen motivációkat vált ki az emberekből.

A reformkísérletek évtizedei láthatóan nem váltották be az egészségügy átalakításához fűzött reményeket, ezt a világjárvány nagyon markánsan láthatóvá tette – mondta a miniszter.

Kifejtette, az eddig meghozott kormányrendeletek, az egészségügyi törvény és majd az ezután következők egy egészet fognak alkotni, és egy lényegesen korszerűbb magyar egészségügyet hoznak létre. Ez kiterjed az alapellátástól a kórházi ellátásig, a megelőzés, a prevenció értelmében a nemzeti egészségügyi programokig – emelte ki.

A miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy a járványügyi struktúrát a legapróbb részletekig kell kiépíteni, és biztosítani kell azoknak az ellátását, akiknek szociális problémái és egészségügyi problémái is vannak.

Az egészségügyi jogszabályról elmondta: az utóbbi hetekben szinte minden ide tartozó intézkedés vitaalapot jelenthetett: az egészségügyi dolgozók fizetése, a másodállás vállalása, az összeférhetetlenség, a paraszolvencia és az egészségügy további átalakításának az eddig nem pontosan tisztázott részletei kerültek napirendre.

Trokán Péter kórházi beszámoló levelével kapcsolatosan elmondta: az emberek hozzáállását ne a járvány és esetlegesen a saját helyzetük változtassa meg, hanem gondolkodjunk, próbáljuk meg elemezni az eseményeket, és így jussunk a helyes következtetésekre. A világjárvány meglátása szerint mindenkiben az igazi motivációkat mozgósítja, de azok, akik a szolidaritás, az együttérzés, a segítőkészség szellemében tevékenykednek, jelentősen többen vannak, mint azok, akik nem így tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában