érvénytelen

2020.12.22. 16:24

Meg kell ismételni a választást Koszovóban

Meg kell ismételni a parlamenti választásokat Koszovóban, miután az alkotmánybíróság hétfő este semmissé nyilvánította egy korrupció miatt elítélt parlamenti képviselő megválasztását, és így a kormány megválasztását is érvénytelenítette.

„Tekintettel arra, hogy a kormányt nem az alkotmánnyal összhangban választották meg, Koszovó elnökének választásokat kell kiírnia, amelyeket legkésőbb negyven nappal kitűzésük után meg kell tartani” – írta határozatában a pristinai alkotmánybíróság.

A koszovói sajtó szerint Vjosa Osmani államfő kedden egyeztetésre hívja a politikai pártokat, hogy a választás időpontjáról egyeztessenek.

Koszovóban mintegy 10 éve egyetlen kormány sem tudta kitölteni hivatali idejét, ami miatt a lakosság kiábrándult az országot függetlensége kikiáltása óta irányító volt szakadár vezetőkből, és a másfél évvel ezelőtti választásokon a szociáldemokrata-nacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) lett az ország legnagyobb pártja, és elhúzódó koalíciós tárgyalásokat követően Albin Kurti alakíthatott kormányt, amely azonban néhány hónap után összeomlott, és Kurtit Avdullah Hoti váltotta a kormány élén.

Hoti úgy szerezte meg a megválasztásához kellő többséget a parlamentben, hogy őrá szavazott Efrem Arifi roma kisebbségi képviselő, akit 2018-ban 15 hónap börtönre ítéltek, mert egy civil szervezeten keresztül 26 ezer eurót sikkasztott el. Az alkotmánybíróság hétfőn azt állapította meg, hogy Arifi jogellenesen vett részt a parlamenti szavazáson, mert a törvény értelmében nem gyakorolhatja képviselői jogait az, akit három éven belül jogerősen bűnösnek mondtak ki büntetőperben. Az ő voksa nélkül pedig nem volt meg a kormány megválasztásához szükséges többség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában