lelőtték

2020.12.23. 20:36

Meggyilkolták egy választási megfigyelő szervezet elismert vezetőjét Afganisztánban

Afganisztánban szerdán meggyilkolták egy választási megfigyelő szervezet közismert vezetőjét; a bűntettet az országban és nemzetközileg is széles körben elítélték.

Juszuf Rasid, a Szabad és Méltányos Választások Afganisztáni Fórumának (FEFA) az igazgatója volt. Kabulban lőtték agyon. Gépkocsivezetője megsebesült. A terrorcselekmény elkövetőjeként eddig senki sem jelentkezett – közölte a rendőrség.

Rasid az irodájába tartott, amikor csapdába ejtették és megtámadták a gépkocsiját.

A szervezet sajtótájékoztatót tervezett vele arról, hogy egy saját megfigyelő rendszert hoznak létre a kormány és az ellene harcoló tálib felkelők között folyó béketárgyalások nyomon követésére.

A felek szeptemberben, Katarban kezdték meg a tárgyalásokat, de jelenleg szünetet tartanak, hogy tájékoztassák az illetékes vezetőiket, mielőtt a tárgyalások a kritikus fázisba érkeznek a jövő év elején.

Afganisztánban az egyezkedések ellenére fokozódott az erőszak, de nem tudni pontosan, hogy ki áll a civilek, újságírók, kormányzati tisztségviselők ellen elkövetett robbantásos merényletek és lőfegyveres támadások mögött. A tálibok általában tagadják a felelősségüket. A most megölt Rasid ellen is elkövettek már egy merényletkísérletet, de támadói kiléte ismeretlen maradt.

Asraf Gáni afgán elnök elítélte a gyilkosságot, és elismerően szólt Rasidnak a demokratikus értékek és a választások átláthatósága érdekében kifejtett tevékenységéről. A merényletet elítélte az Egyesült Államok is. „Hangját nem hallgattathatják el. Afganisztán jövője elől nem lehet elzárni az utat gyilkosságokkal, hanem a tárgyalóasztalnál kell rendezni” – írta a washingtoni külügyminisztérium egy Twitter-üzenetben, és hozzátette: „Rasid a demokrácia fáradhatatlan szószólója volt”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában