szavazás

2020.12.05. 15:22

Megkezdődtek a parlamenti választások Kuvaitban

Nem egészen hatszázezer választót várnak az urnákhoz, hogy megválasszák a törvényhozás 50 tagját.

A Perzsa (Arab)-Öböl partján fekvő, kőolajban gazdag apró, 1,4 millió lakosú monarchiában nem egészen hatszázezer választót várnak az urnákhoz, hogy megválasszák a törvényhozás 50 tagját.

Az országban 102 iskolában rendeztek be szavazóhelyiséget. A választóknak a koronavírus-járvány miatt kötelező a maszkviselés és a távolságtartás. Külön hatósági engedéllyel az aktív fertőzöttek is leadhatják voksukat az erre kijelölt helyeken. A szavazás helyi idő szerint este 8 óráig (közép-európai idő szerint este hat óráig) tart.

Szeptemberben, 91 éves korában elhunyt Al-Ahmed asz-Szabáh sejk, kuvaiti emír, akinek utóda féltestvére, a 83 éves Navaf sejk lett az ország élén.

Az új parlamentnek nehéz döntéseket kell majd meghoznia. Ezek közül talán a legfontosabb az államháztartási hiány felső határának felemelése. A limit jelenleg 33 milliárd amerikai dollár, de ennél nagyobb mozgástérre van szüksége a kuvaiti pénzügyi kormányzatnak, miután a koronavírus-járvány és a tartósan alacsony világpiaci olajár miatt a deficit akár a GDP 40 százalékára is rúghat ebben a naptári évben. Utoljára 1990-ben volt ennyire súlyos a helyzet, amikor Szaddám Huszein diktatúrája idején a szomszédos Irak lerohanta Kuvaitot. A Moody's hitelminősítő az ország történetében először, idén ősszel leminősítette Kuvait államadós-besorolását.

Attól ugyanakkor nem kell tartani, hogy a közeljövőben Kuvait segélyre szorulna: a kuvaiti állami befektetési alap nagyjából 533 milliárd dollár értékben rendelkezik pénzügyi eszközökkel, ez a negyedik legnagyobb ilyen alap a világon. Emellett az apró emírségé a világ ismert kőolajkészleteinek a hatoda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában