Ország-világ

2020.12.16. 06:00

Megkezdték az elbocsátásokat Karácsonyék

Közel két tucat főt – fizikai és szellemi beosztottakat – küldhetett el a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a minap.

Bár Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt ígérte, csak vezetői és politikai posztokon folytatnak karcsúsítást, a kirúgások mikéntjére maga a főváros vezetése adott utasításokat – értesült a Magyar Nemzet.

Ismét megszegte egy ígéretét Budapest főpolgármestere, aki három hete még azt állította, hogy a takarékossági intézkedéseikkel járó „átszervezések” nem érintik a fővárosi cégek szakmai dolgozóit.

– Huszonegy felügyelőbizottsági helyet szüntetünk meg, kevesebb vezetői poszt, kevesebb szolgálati autó, racionálisabb és hatékonyabb a működés – hirdette meg Karácsony Gergely november 20-án.

Ehhez képest – a lap értesülései szerint – 23, többségében fizikai és szellemi dolgozót küldtek el csak a Fővárosi Közterület-fenntartótól (FKF), amely öt másik fővárosi vállalattal közös közműcéggé olvad össze.

Az FKF 17 munkavállaló elbocsátását ismerte el a lap kérdésére, s azt állították, hogy mindössze négy munkavállaló tartozott fizikai állománycsoportba. A vállalat belső működését jól ismerő forrásaink azonban arról tájékoztattak, hogy többi dolgozó zöme sem vezető beosztású volt, hanem például adminisztratív munkakörökben vagy a humánerőforrás-osztályon láttak el beosztotti feladatköröket.

Bár az FKF-nél folyamatos hiány van fizikai munkavállalókból – amiről a vállalat honlapjának karrier menüpontjában is tájékozódni lehet – a fizikai állományból elbocsátott munkavállalóknak mégsem kínáltak fel másik ilyen munkakört.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy állományban maradhatott nyugdíj mellett dolgozó fizikai munkavállaló is, hiszen leépítéskor általában azt az irányelvet szokták követni, hogy épp a nyugdíjasoktól válnak meg, akiknek már van biztos jövedelemforrása. Erre vonatkozó kérdésükre az FKF azt válaszolta, hogy minden olyan esetet megvizsgáltak, ahol a jogszabály munkakör-felajánlási kötelezettséget ír elő.

A vállalat tagadta azt az értesülést, hogy további létszámcsökkentést terveznének januárban, s állításuk szerint ilyen információt nem közöltek a munkavállalókkal. Ám több tanú állítja, hogy a tartályellátó csoport vezetője számos dolgozó jelenlétében hangoztatta, hogy azok sem lehetnek nyugodtak, akiket most nem bocsátottak el, mert a jövő év elején, március végéig még számos munkatársat fognak kirúgni.

A lap birtokába került belső levelezéssel azt is bizonyítani tudják, hogy a főváros vezetése tudott arról, hogy nem csak vezetői és politikai pozíciókból küldenek el embereket, sőt még arra vonatkozó utasítást is adtak, hogy ne érje el a csoportos létszámleépítésnek minősülő keretet az egyszerre elbocsátott munkatársak száma.

Az elbocsátásokat az FKF az év eleje óta zajló racionalizálási folyamat egyik elemének nevezte. A cég arra is hivatkozott, hogy állítása szerint a fővárosiak befizetései az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től nem jutnak el maradéktalanul az FKF-hez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában