Ország-világ

2020.12.29. 06:20

Oltásellenességre játszhat a baloldal

Minél rosszabb a kormánynak és Magyarországnak, annál jobb az ellenzéknek – foglalhatjuk össze a baloldali pártok eddigi stratégiá­ját a járvány kapcsán. Láthattuk, változatos eszközökkel próbálták aláásni a koronavírus elleni védekezést.

Nyíregyháza, 2020. december 27. Fecskendõbe szívja a koronavírus elleni oltóanyagot az oltópont egyik munkatársa a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelõjének épületében kijelölt dolgozói oltóponton 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdõdött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsõként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Aki azonban azt gondolta, hogy ennél nincs lejjebb, az szomorúan konstatálhatja: a baloldal valószínűleg az oltásellenesség pártjára áll – írja a Magyar Nemzet.

Ha az emberek nem oltatják be magukat, azért Orbán lesz a hibás, a kormánynak így is az egyik legnagyobb halálozási aránnyal kell szembenéznie az EU-ban, valamint azzal a lehetőséggel is, hogy egyesül az ellenzék a 2022-es parlamenti választások előtt – írja cikkében a brüsszeli liberális lap, a Politico. Az olvasó joggal teheti fel a kérdést, hogy hogyan függ össze a járvány elleni fellépés és a baloldali összefogás. Rögtön a következő bekezdésben, a cikk végén meg is kapjuk erre a választ a portálnak nyilatkozó ­Krekó Pétertől.

„A tét magas. Ha aláásod az emberek hajlandóságát arra, hogy beoltassák magukat, akkor [Orbánnak] kell viselnie a politikai következményeket” – mondta a Political Capital (PC) nevű baloldali elemzőintézet vezetője.

A gondolatmenet szerint tehát a Gyurcsány által egyesített baloldalnak mindössze az a dolga, hogy ­aláássa a vakcinába vetett bizalmat. Ha a baloldal megfogadja az elemző tanácsát, akkor olyan dologra készülnek, amelyre 1956 óta nem volt példa: magyarokat áldoznak fel a hatalomra jutás oltárán.

Átpolitizálás

Magyarországon az immunizálási törekvések a vakcina átpolitizáltságától függenek – olvasható a Politico cikkének címében. Az írásban számos megszólaló független szakemberként van feltüntetve, miközben korábbi szerepvállalásaikat egyáltalán nem említik. Falus Ferencnek, a baloldal bukott főpolgármester-jelöltjének például kizárólag korábbi országos tiszti főorvosi beosztását tüntették fel. Kökény Mihállyal kapcsolatban mindössze annyit említ a Politico, hogy korábban egészségügyi miniszter volt, de az nem derült ki, hogy az MSZP–SZDSZ-kormányok alatt, 1971 és 1989 közötti MSZMP-tagsága pedig szintén említésre sem méltó. Krekó Péterről szintén csak annyit említ a Politico, hogy a PC vezetője.

A cikk tökéletes példája annak a baloldali stratégiának, amely szerint vádold meg azzal az ellenfeledet, amit te magad csinálsz.

Az írásban ugyanis igyekeznek úgy bemutatni a vakcina kérdését, mint amelyet a kormány „átpolitizált”. Kökény Mihály szerint például az a tény, hogy Magyarország – a cikkben is ígéretesnek nevezett – orosz vakcinából is szeretne vásárolni, azt mutatja, hogy a miniszterelnök kifejezte „lojalitását” az orosz elnök irányába. A valóságban azonban mindössze annyi történt, hogy a kabinet – a józan ész parancsa szerint – igyekszik minél több forrásból vásárolni az oltóanyagot, hogy a lakosság immunizációja minél hamarabb megtörténhessen, és búcsút inthessünk a korlátozásoknak. Ráadásul minden oltóanyagnak át kell esnie a hazai, szigorú vizsgálatokon – ám ezt sem találták említésre méltónak. Az efféle elfogult badarságok – függetlennek látszó szakértők szájából – uralják az egész cikket, a kormánytól mindössze két mondatot idézett a Politico.

Gyurcsány, Soros és a Political Capital

Krekó Péter, a Political Capital elemzője és vezetője sokadszor jelenik meg úgy a nemzetközi liberális sajtóban, mint független szakember, ám ezzel szemben érdemes kiemelni: 2006 és 2010 között a PC, amelynek akkoriban elemzője, majd vezető elemzője volt Krekó, 432,2 milliós megbízást kapott a Gyurcsány-kabinettől. Az összegből 190 millió forint arra ment, hogy új arculatot tervezzenek az Alkotmányvédelmi Hivatal elődjének, a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, amely többek között azt a tanácsot kapta tőlük, hogy a nyilvánosságban keveset mutatkozó vezetője országos turné keretében mutassa be a szervezetet.

A Political Capital Soros Györgytől is kapott egy kevés pénzt, a milliárdos spekuláns Nyílt Társadalom Alapítványa a nyilvános adatok szerint 2018-ban majdnem 50 ezer dollárt adományozott a PC-nek.

A védekezés aláásása

A kérdés, hogy Krekó Péter elszólta-e magát a baloldal stratégiájával kapcsolatban? A válasz: aligha lehet más következtetésre jutni az idei évben történtek fényében. Az európai szinten kiváló magyarországi tavaszi védekezés kapcsán például kijelenthető, hogy az ellenzék mindent megtett annak elszabotálására. Az események láncolata kezdődött azzal, hogy nem szavazták meg a rendkívüli jogrendet, amely a kormánynak többletjogosítványokat adott volna a védekezéshez. A kérdést ráadásul átpolitizálták, amikor demokráciakérdésként mutatták be a problémát. A baloldalra átállt Jobbik egyenesen a miniszterelnök „királyságáról” beszélt. A hazai baloldal pedig elterjesztette külföldön, hogy a rendkívüli jogrend idején az Országgyűlés sem ülésezik, ám ezzel a hazugsággal is hamar lebuktak.

A tavaszi védekezést a DK-s Arató Gergely úgy összegezte az ATV műsorában, hogy az ellenzék szempontjából „sajnos” túl kevesen haltak meg a járványban.

Túl korai vakcináció

A Politico cikkében megjegyezte, hogy mivel az első oltásokat Magyarországon már szombaton beadták, hazánk „­aláásta az uniós oltási tervet”. Ám eközben a hazai híradásokban egyáltalán volt hangsúlyos, hogy elsőként kezdtük meg a vakcinációt. A semmiféle jelentőséggel nem bíró hírt a ­Reuters és a Bloomberg hírügynökségek, valamint a brit liberális The Guardian című lap is lehozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában