Ország-világ

2020.12.07. 19:29

Orbán Viktor a Fideszt érintő javaslatot tett Manfred Webernek

A Fidesz képviselői maradnának a néppárti frakcióban, de lazább formájú együttműködésben.

Orbán Viktor a Fidesz elnökeként az Európai Néppárt és az Európai Demokraták (EPP-ED) egykori EP-képviselőcsoport mintájára tett együttműködési javaslatot Manfred Webernek, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének – derült ki egy, a Magyar Nemzet birtokába jutott levélből.

A miniszterelnök a vasárnapi keltezésű dokumentumban azzal érvvel, hogy Deutsch Tamásnak, a Fidesz-KDNP néppárti delegációvezetőjének potenciális kizárása nyomán erős indulatok uralkodtak el, így beszélni kell arról, hogy a magyar kormánypárt miképp működik tovább az európai parlamenti frakcióban.

Az Európai Néppárton belüli tagságunkat közös megegyezéssel felfüggesztettük […] De sosem beszéltünk arról, hogy az európai parlamenti, politikai csoport szintű együttműködésre nézve ez mit jelent – írja a miniszterelnök, aki az „efféle összeférhetetlenséget” az egykori EPP-ED modell alapján orvosolná.

„A Fidesz képviselői maradnának a néppárti frakcióban, de lazább formájú együttműködésben”

– húzza alá Orbán Viktor, aki szerint ez mind a néppártnak, mind pedig a Fidesznek jó megoldást jelentene.

Mint azt a miniszterelnök írja, ő maga tíz évig volt néppárti alelnök, így volt alkalma megfigyelni az Európai Néppárt és az Európai Demokraták formáció működését. Szerinte a jelenlegi viharos környezetben ez a forma lehetővé tenné, hogy a Fidesz és a néppárti frakció a közös értékek szolgálatában működjön együtt, ám lényegesen kevesebb konfliktussal.

Az EPP-ED, azaz Európai Néppárt és Európai Demokraták Képviselőcsoportja 1999-ben alakult meg, amikor a zömében brit konzervatív képviselőket tömörítő demokraták csatlakoztak a néppárthoz. A frakció e lazább formájában 2009-ig, a brit delegáció néppártból való távozásáig működött.

A néppárti frakcióval „szövetségben álló” EP-képviselőkről az EPP eljárási szabályzatának 4. cikke rendelkezik: eszerint a szóban forgó delegációnak minden esetben el kell fogadnia a néppárt közös értékeit, illetve a politikai csoport működési rendjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában