Ország-világ

2020.12.11. 12:19

Soros felháborodott, szerinte Orbán Viktor nagy győzelmet aratott

Újabb írást tett közzé Soros György amerikai tőzsdespekuláns a szócsöveként használt Project Syndicate nevű honlapon. Soros nemtetszését fejezte ki a tegnap megszületett uniós megállapodással kapcsolatban.

Véleménycikke első felében Soros György elismeri Angela Merkel német kancellár érdemeit a megállapodásra való törekvésben, ugyanakkor leszögezi, hogy Németország vezetője szerinte az összes lehetséges verzió közül a lehető legrosszabb megállapodást kötötte Magyarország és Lengyelország kormányfőivel, Orbán Viktorral és Mateusz Morawieckivel – írja az Origo.

Soros ezt követően azt állítja, hogyha Merkel nem engedett volna Orbánnak az úgynevezett jogállamisági kritériumok tekintetében, akkor a miniszterelnök kiléptette volna Magyarországot az Európai Unióból. A milliárdos a mindenki számára előnyös megállapodást úgy értelmezi, hogy „Merkel kapitulált Orbán és a lengyelek előtt„.

A sorok között olvasva elég egyértelműen kiderül – írja a portál–, hogy

Sorosnak továbbra is az a problémája, hogy Magyarországra, illetve Lengyelországra még Brüsszel és Berlin közreműködése által sem kényszeríthette rá a saját, egyébként meglehetősen zavaros, a nyílt társadalom ideológiájából fakadó elvárásait, nevezetesen: a migránsok befogadását, valamint a gerdertémákat, értve ezen a család, illetve a házasság fogalmának a definícióit.

Mivel Soros és szövetségei által meghatározott ideológiai, politikai okokból nem vonhatnak el hazánktól uniós forrásokat, teljesen érthető, hogy a milliárdos dühöng, hiszen tudja, hogy ebben a kérdésben vereséget szenvedett.

Majd arról értekezik, hogy a saját szemszögéből megszülető, „lehető legrosszabb megállapodás” lengyel részről igazából nem is Mateusz Morawiecki kormányfőhöz, hanem sokkal inkább Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyetteshez kötődik, – szerinte – valójában tehát Merkel Orbánnal és Kaczyńskivel kötötte meg a Soros számára rendkívül hátrányos paktumot.

Konkrétumokat Soros véleménycikke csupán annyiban tartalmaz, hogy három pontban leszögezi, miért rossz az ő narratívájában a megállapodás:

 • jelentősen legyengítették a jogállamisági feltételeket
 • az egész procedúra az Európai Bíróságon két évig is elhúzódhat, Soros tehát ezzel nem tud beavatkozni a 2022 tavaszán esedékes magyar országgyűlési választásokba
 • az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak a megállapodás miatt elsőbbsége lesz a Európai Bizottság előtt a kritériumok értelmezése terén, ez Sorosnak valóban nagyon rosszul jön, hiszen a Tanácsban ott ül Orbán és Morawiecki
 • Ez utóbbi pont az amerikai milliárdos szerint alapszerződés-ellenes, ugyanakkor arra nem tér ki, hogy a Tanácsnak már eddig is primátusa volt a Bizottság felett.

  Végezetül Soros ismételten elismeri, hogy vesztett, neki pedig már nem marad más lehetősége, minthogy írásaiban kifejezze az erkölcsi felháborodását az Európai Unió vezetői iránt.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában