Családpolitika

2021.01.29. 09:58

A demográfiai fordulat évtizede volt a 2010 és 2020 közötti időszak

A demográfiai fordulat évtizede volt a 2010 és 2020 közötti időszak, ez idő alatt 24 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv Magyarországon, ez az adat Európában a legjobb – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a KSH pénteken közzétett népesedési adatait értékelve az MTI-nek. Novák Katalin hozzátette ugyanakkor, hogy az évek óta tartó lendület megtorpanhat a koronavírus-járvány hatására, de a kormány bízik abban, hogy ez nem tart majd sokáig.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 2-án.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

„Büszkén kijelenthetjük, hogy az elmúlt tíz évben az Európai Unió összes tagállama közül Magyarországon emelkedett leginkább a gyermekvállalási kedv”

mondta telefonos nyilatkozatában a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin kiemelte,

a pozitív demográfiai fordulatot az is alátámasztja, hogy ugyanezen idő alatt a házasságkötések száma is majdnem a duplájára emelkedett:

míg 2010-ben 35 ezer pár, addig 2020-ban már 67 ezer pár kötött házasságot. Hozzátette: bízik abban, hogy a pozitív változások tartósak lesznek.

Közölte, a koronavírus-járvány következményeként a demográfiai adatok rendkívül kedvezőtlenül alakultak mindenhol a világon.

Elmondta, Magyarországon nemcsak a halálozások számában tükröződik a járvány hatása, hanem a decemberi adatok szerint a gyermekvállalási kedvet is visszavetette. Szerinte ez azt jelzi, hogy a járvány „a fiatalok gyermekvállalással kapcsolatos terveit is újraírja”.

Ismertetése szerint Európa nagyon sok országában esett vissza jelentősen a születések száma.

Példaként Franciaországot említette, ahol 1945 óta nem született olyan kevés gyermek, mint 2020-ban, pedig ott mint mondta jelentős bevándorlással is számolhatnak. Németországban, Svédországban, Lettországban is csökkent decemberben a születések száma az előző évhez képest fűzte hozzá.

Novák Katalin közölte, Magyarországon 2020-ban az előző évinél 3 ezerrel több gyermek született (összesen 92 233), a decemberi hónap adata mégis csaknem 8 százalékos csökkenést mutat. Ez már „a járvány hatásának is tulajdonítható”, és arra lehet számítani, hogy ez a negatív hatás végigkíséri majd a későbbi hónapokat is.

Közölte,

bízik abban, hogy a járvány után azok a fiatalok is bátran mernek majd a családalapítás mellett dönteni, akik ebben az időszakban nem vállalkoztak erre.

Novák Katalin erre utalva a gyermekeket előre vállalóknak szóló családtámogatásokra hívta fel a figyelmet, valamint a jövőre bevezetendő személyijövedelemadó-mentességre, amely családalapítás előtt álló fiatalok életkezdését segítheti majd.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában