hétfőn beiktatják

2021.01.10. 19:47

Gazdaságtudós váltja a plágiumbotrányba belebukott osztrák munkaügyi minisztert

A 47 éves Martin Kocher a tekintélyes osztrák Szociális és Gazdaságkutató Intézet igazgatója, illetve a Bécsi Egyetem professzora.

Martin Kocher gazdaságtudóst jelölte vasárnap Sebastian Kurz osztrák kancellár a plágiumbotránya miatt előző nap lemondott Christine Aschbacher család- és munkaügyi miniszter utódjául.

A 47 éves Kocher a tekintélyes osztrák Szociális és Gazdaságkutató Intézet (IHS) igazgatója, illetve a Bécsi Egyetem professzora, nem tagja az Osztrák Néppártnak.

A kancellár tájékoztatása szerint Martin Kocher a munkaerőpiacra fog fókuszálni, a korábban a tárcához tartozó család- és ifjúsági ügyeket a jelenlegi integrációs és nőügyi miniszter, Susanne Raab veszi át.

Az új miniszter elsődleges feladatnak a koronavírus-járvány legyőzését, az aktuális krízishelyzet megoldását nevezte meg, illetve a foglalkoztatottság bővítését.

„Független szakemberként érkezem a kormányba, és ezekben a rendkívüli időkben kész vagyok vállalni a felelősséget” – mondta bemutatásakor.

Alexander Van der Bellen államfő még vasárnap találkozni szándékozik az új miniszterrel, akinek a hivatalos beiktatását hétfőre tervezik.

Ausztriában az álláskeresők száma decemberben átlépte a félmilliót, ez 11 százalékos munkanélküliségi aránynak felel meg. Nagyjából 417 ezren csökkentett munkaidőben dolgoznak a kormány járvány miatti munkahelyvédelmi intézkedései keretében.

Christine Aschbacher volt család- és munkaügyi minisztert azzal vádolták meg, hogy doktori disszertációjának egy részét valahonnan kimásolta. Noha ezt tagadta, mégis lemondott szombaton a posztjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában