Ország-világ

2021.01.28. 06:25

Ítéletet hirdetnek Gyurcsány elhárítófőnökének perében

A kaposvári hadbíró március 11-re tűzte ki az ítélethozatal napját. Tíz évvel a botrány kirobbanása és három évvel a megsemmisített elsőfokú verdikt után ismét első fokon döntenek a százmilliós ügyben, amelyet átszőtt egy sor titkosszolgálati szál is.

„Az ítélethozatalt március 11-re tűztem ki, ha a Covid–19-járvány nem szól közbe ismét” – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Vadócz Attila hadbíró a Gyurcsány-kormány idejének egyik elhárítófőnöke, Galambos Lajos vezérőrnagy és társai büntetőperéről. Az ügy titkosított, ám annyit azért lehet tudni, hogy

a vád szerint Galambos Lajost és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori műveleti osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt a hírekből és egy hírhedt alapítványi botrányból is ismert Jakubinyi Róbert vesztegette meg százmilliókkal, hogy „elintézzék” a büntetőügyeit.

A botrány 2011-ben robbant ki, amikor a titkosszolgálati kötődésű Egymásért, Egy-másért Alapítvány milliárdos csempészési és sikkasztási ügyében elítélték a szervezet kuratóriumának egykori elnökét, Földesi-Szabó László nyugállományú rendőr ezredest. A korabeli sajtóhírek szerint 2004-ben Földesi-Szabó Jakubinyi Róberttel alapította a szervezetet, amelynek már a bejegyzésében is az NBH vezetői segítettek.

„Egy alkalommal felmerült annak a lehetősége – talán 2005-ben volt ez, nyáron –, hogy egy harmadik országbeli cég nagyobb mennyiségű tartós élelmiszert, tehát konzerveket tudna adományozni az alapítványunknak – fogalmazott annak idején a Hír TV Célpont című műsorában Földesi-Szabó. – Úgy gondoltuk, hogy mindenképpen elfogadjuk ezt, hiszen egyrészt az addigi tapasztalatunk alapján is nagyon sok a rászoruló. Később aztán kidolgozásra került annak a metodikája, hogy ezeket a konzerveket hogy lehet eladni, hiszen mondjuk 86 babkonzervvel elég nehéz karitatívkodni, viszont az érte kapott pénzzel lényegesen egyszerűbb” – magyarázta gyanús tevékenységüket az ezredes.

Földesi-Szabó szerint ezt a módszert – az elfogadásét és a későbbi eladásét is – az NBH jogászai dolgozták ki. Az alapítványhoz alig két év alatt több mint egymilliárd forint folyt be. Arra a kérdésre, hogy az NBH embereinek, vezetőinek mennyi pénzt adtak, illetve hogy az alapítvány kasszájából mennyi pénz ment el magánzsebekbe, Földesi-Szabó nem tudott válaszolni.

Földesi-Szabó az ügyészségen tett vallomásában azt mondta: Jakubinyi Róbert utasítására vette fel a pénzt az alapítványi számláról, és minden esetben oda is adta társának, aki kifizette NBH-s kapcsolataikat.

„A rendelkezésre álló adataim és emlékezetem szerint az alábbi személyek a következő juttatásokban részesültek az alapítvány pénzéből: Galambos Lajos körülbelül 150 millió forintot kapott összesen készpénzben, Gyarmati György körülbelül 100 millió forintot kapott készpénzben, Simon Ibolya 100 millió forintot” – vallotta 2011. június 6-án Földesi-Szabó László. Az egykori rendőrtiszt szerint

a kenőpénzért cserébe a titkosszolgálati vezetők nyomozásokat és bírósági eljárásokat is befolyásoltak.

Földesi-Szabó Lászlót beismerő vallomása ellenére hét év börtönre ítélte jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. (Jakubinyi ellen ma is folyik zárt ajtók mögött a csempészet és sikkasztás miatt indult büntetőper.)

Galambos, Gyarmati és Jakubinyi ellen 2013-ban emelt vádat az ügyészség a vesztegetés miatt. Maga a per 2014-ben, a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsán kezdődött. Néhány tárgyalási nap után, 2015. április 8-án a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa elölről kezdte az ügyet, és két év múlva, 2017 őszén hirdettek elmarasztaló ítéletet. Jakubinyit négy év szabadságvesztésre ítélték Galambos és Gyarmati megvesztegetése miatt. Galambost a vesztegetési pénz elfogadásáért, valamint államtitoksértésért ötéves szabadságvesztéssel és 150 millió forint vagyonelkobzással sújtották. Gyarmati a vesztegetés elfogadásáért három évet kapott és 100 millió forint vagyonelkobzással büntették. Másodfokon azonban megsemmisítették az ítéletet 2019-ben, és visszautalták azt első fokra a Vadócz Attila vezette katonai tanácshoz, Kaposvárra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában