Ország-világ

2021.01.09. 16:32

Rémhírterjesztési ügybe keveredhet Hadházy

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő lehetséges érintettségét is tisztázni kell.

Bejelentést tett Tényi István a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) a szentendrei halottasházban készült videó ügyében ismeretlen elkövető ellen különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntett gyanúja miatt – tudatta a Magyar Nemzettel maga a bejelentő.

Amennyiben megállapítható a bűncselekmény és azonosítható az elkövetője, a bíróság bizonyítottság esetén három évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki rá. Tényi István azért fordulhatott a KNYF-hez, mivel Hadházy Ákos független, ám a szivárvány koalícióval együttműködő országgyűlési képviselő tette közzé a botrányos videót. A képviselő saját bevallása szerint tudja, hogy ki készítette a szentendrei halottasházban a kérdéses felvételt, és a bejelentő szerint Handházy esetleges büntetőjogi szerepét mindenképpen tisztázni kell.

A Magyar Nemzet arról is értesült, hogy a felvétel elkészítése, illetve nyilvánosságra hozatala ügyében egyelőre nem zajlik nyomozás.

Pénteken a szentendrei polgármesteri halottasházi szemle után futott végig a fél magyar sajtón, hogy rémhírterjesztés miatt nyomozás indult a videó készítője ellen.

Szentendre város önkormányzatának honlapján péntektől olvasható: „Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere azonnali tájékoztatást kért, valamint vizsgálatot rendelt el a temetési szolgáltatást elvégző céggel szemben. Ezen kívül a polgármester még ma helyszíni szemlét tart a halottasházban a Polgármesteri Hivatal, a járási Népegészségügyi Intézet és a rendészet bevonásával. Amint meglesz a vizsgálat eredménye, tájékoztatást adunk róla.”

A vizsgálat eredményéről is tájékoztattak „Nem voltak Covid-ban elhunytak a halottasházban” címmel.

Ezzel máris megcáfolták Hadházy képviselő közlését, miszerint Covid-ban elhunytakról van szó a felvételben. A képviselőt nem zavarja az egyébként szintén a szivárványkoalícióhoz tartozó helyi polgármester és a szakemberek megállapítása, miszerint a halottasházban nem voltak Covid-ban elhunytak, és legújabb Facebook-bejegyzésében a kormányt, a vele egyet nem értő sajtót vádolja hazugsággal.

Visszatérve a polgármesteri szemle megállapításaihoz, az erről szóló közlemény első verziója még arról szólt, hogy a helyszíni szemle alatt kiérkeztek az Országos Rendőr-főkapitányság nyomozói is, akik a videó kapcsán rémhírterjesztés és félelemkeltés miatt indítottak nyomozást.

„A rendőrség az után a személy után nyomoz, aki a videót készítette” – állt a közleményben, amit a Blikk idézett. Ezt vette át aztán a fél magyar sajtó.

Időközben azonban felhívhatták a polgármester figyelmét a tévedésre, hiszen nem folyik nyomozás az ügyben és így a közlemény vonatkozó mondatát tényszerűen módosították.

„A helyszíni szemle során megérkeztek a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai is, akik azt vizsgálják, hogy történt-e bűncselekmény.” – szól a valóságnak megfelelő megállapítás. A lap úgy tudja, a rendőrkapitányság feljelentés kiegészítést rendelt el, mivel a szemlén nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy történt-e bűncselekmény.

Rémhírterjesztés

A BTK. 337. §-a szerint aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában