légitámadás

2021.01.22. 09:47

Szíriai források szerint Izrael csapást mért szíriai célpontokra

Izraeli légicsapás ért több, Hama tartománybeli célpontot péntekre virradóra Szíriában, a légvédelem több rakétát megsemmisített – jelentette a SANA a szíriai állami hírügynökség.

A SANA katonai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az izraeli gépek Libanon légteréből lőttek ki rakétákat.

A szíriai állami televízió robbanást jelentett a tartományból.

A péntek hajnali volt az első izraeli légicsapás szíriai területen Joe Biden amerikai elnök szerdai beiktatása óta. A múlt héten szintén izraeli légicsapásokat jelentettek Szíriából, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint ezekben legalább 57 fegyveres vesztette életét.

Az OSDH szerint 2020-ban Izrael 39, katonai támaszpontokat, fegyverraktárakat és gépjárműveket célzó légicsapást hajtott végre Szíriában. Izrael a 2011 óta tartó szíriai polgárháború kezdete óta hajt végre katonai műveleteket az arab országban, elsősorban a kormányerők és az Irán támogatását élvező síita szövetségeseik ellen. Izrael fenyegetésként tekint ezekre a milicistákra, különösen azokra, akik a határának másik oldalán, a megszállt Golán-fennsíkon tartózkodnak.

Izrael az elmúlt években már több száz légicsapást hajtott végre Irán-barát milíciák feltételezett szíriai hadállásai ellen, ám az izraeli hadsereg részéről rendszerint nem kommentálják az ezekről szóló híradásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában