Diplomácia

2021.02.24. 09:22

A venezuelai parlament az EU nagykövetének kiutasítására szólította fel a kormányt

A venezuelai parlament felszólította kedden a kormányt, hogy utasítsa ki az országból az Európai Unió caracasi nagykövetét, megtorlásul azért, hogy az EU a minap újabb venezuelai tisztségviselőket sújtott szankciókkal.

A Nicolás Maduro elnök hívei által uralt nemzetgyűlés egyhangúlag határozatot fogadott el a szankciók visszautasításáról, az unió és Venezuela közötti megállapodások felülvizsgálatáról, és arra kéri az államfőt, hogy nyilvánítsa nemkívánatos személynek Isabel Brilhante Pedrosa uniós nagykövetet.

A kormány kedden bejelentette, hogy Jorge Arreaza külügyminiszter szerdán találkozik az uniós, valamint a francia, a német, a spanyol és a holland nagykövettel.

Az EU külügyi tanácsa hétfőn újabb 19 embert vett fel arra a szankciós listájára, amelyen a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogok helyzetét szerinte aláásó venezuelai tisztségviselőket sorolja fel. Így a listán már 55 olyan tisztségviselő van, aki a tanács szerint felelős Venezuela politikai, gazdasági, társadalmi és humanitárius válságáért, azért, hogy korlátozzák az ellenzékiek jogát a választásokon való részvételhez, korlátozzák a törvényhozás demokratikus működését, valamint súlyosan megsértik az országban az emberi jogokat. A szankciós intézkedések között utazási tilalom és vagyoni eszközök befagyasztása szerepel. A külügyminiszterek azért vezették be az újabb szankciókat, mert nem tartják hitelesnek a decemberi venezuelai parlamenti választások eredményét, amely alapján – miután az ellenzék bojkottálta a voksolást – Maduro hívei foglalták el teljesen a törvényhozást. A választás eredményét az Egyesült Államok és több latin-ametikai ország sem ismeri el.

Maduro már egyszer, tavaly júliusban az akkor bevezetett uniós szankciók miatt nemkívánatos személynek nyilvánította Brilhante Pedrosa nagykövetet, és háromnapos határidővel kiutasította az országból, de a kormány még a határidő lejárta előtt visszakozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában