aggasztó

2021.02.02. 15:43

ENSZ: egyre több a gyerek az emberkereskedelem áldozatai között

A lányokkal leginkább szexuális kizsákmányolás, a fiúkkal inkább kényszermunka miatt kereskednek.

Az elmúlt 15 évben csaknem háromszorosára nőtt a gyerekek aránya az emberkereskedelem áldozatai között – közölte kedden az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala (UNODC).

A 2018-ban az emberkereskedelem áldozataként világszerte azonosított körülbelül 49 ezer ember harmada gyerek volt – tájékoztatott jelentésében a bécsi székhelyű ENSZ-hivatal. Az UNODC ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet: mivel bejelentett esetekről van szó, nagyon valószínű, hogy a tényleges szám ennél sokkal nagyobb.

A beszámoló szerint a lányokkal leginkább szexuális kizsákmányolás, a fiúkkal inkább kényszermunka miatt kereskednek, utóbbiak aránya az ötszörösére nőtt az áldozatok között az elmúlt 15 évben.

Nyugat-afrikai, dél-ázsiai, közép-amerikai és karibi országokban az emberkereskedelem áldozatául esett több gyerekről számoltak be más régiókhoz képest.

Angela Me, az UNODC kutatási vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta: egyes kultúrákban elfogadott, hogy a a gyerekeket rokonokhoz vagy barátokhoz küldik, akikről azonban később kiderülhet, hogy emberkereskedők, vagy kihasználhatják a gyerekeket. A szegény háztartásokban élő gyerekek még inkább ki vannak szolgáltatva a kizsákmányolás veszélyének, a helyzeten pedig ronthat a koronavírus-világjárvány is – figyelmeztetett az UNODC.

„Világszerte nők, gyerekek és férfiak milliói vannak jelenleg munka, oktatás, illetve szociális támogatás nélkül a továbbra is zajló Covid-19-válság közepette, ami még inkább kiteszi őket az emberkereskedelem kockázatának” – mondta Gháda Váli, az UNODC ügyvezető igazgatója.

Váli felszólította a kormányokat: tegyenek lépéseket annak megakadályozására, hogy a bűnözők kihasználhassák a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában