népirtás

2021.02.27. 10:51

Eritreai katonák civilek százait mészárolták le az etiópiai Tigrében

Az Etiópia északi részén kirobbant konfliktusban eritreai katonák több száz civilt mészároltak le 2020 novemberében Akszúmban – közölték jogvédők.

A jogvédők 41 túlélővel és húsz további olyan emberrel beszéltek, akiknek tudomásuk van a történtekről. A beszámolókat emellett műholdfelvételeken látható tömegsírok is alátámasztják. A jogvédők szerint a legsúlyosabb vérengzés november 28-án és 29-én történt, amikor eritreai katonák tüzet nyitottak az utcákon, és házról házra járva ütöttek rajta a helyieken. A túlélők és a tanúk válogatás nélküli ágyúzásról, törvénytelen kivégzésekről és fosztogatásról számoltak be.

– Az etióp és eritreai csapatok háborús bűnöket követtek el. Az eritreai csapatok féktelen tombolásba kezdtek és civilek százait gyilkolták meg hidegvérrel – hangsúlyozták a jogvédők, kiemelve, hogy a civil lakosság ellen elkövetett tömeggyilkosság kimerítheti az emberiesség elleni bűntett fogalmát. Az etióp kormány bejelentette, hogy vizsgálják a történteket.

A héten a Nobel-békedíjas dél-afrikai Desmond Tutu alapítványa arra figyelmeztetett, hogy a tigréieket népirtás fenyegeti.

Etiópia tavaly novemberben indított katonai műveletet Tigré ellen, miután a tartományt irányító Tigréi Népi Felszabadító Front (TPLF) gyakorlatilag fellázadt a központi kormányzat ellen.

Egyelőre nem világos, hogy mit kerestek egyáltalán eritreai katonák a térségben,

mert Eritrea mindezidáig tagadta, hogy köze lenne a tigréi konfliktushoz. Helyiek szerint viszont Eritrea igenis beavatkozott Tigrében. Az is köztudott, hogy Eritrea ellenségnek tekinti a TPLF-t a térségben 1998-2000-ben vívott határháború óta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában