jelentés

2021.02.17. 18:54

Észt hírszerzés: Oroszország a járvány miatt meggyengült Nyugattal számol

Oroszország azzal számol, hogy a koronavírus-járvány miatt meggyengült a nyugati országok összetartása, ami segítheti, hogy előnyösebb helyzetbe kerüljön a nemzetközi viszonyokban, ugyanakkor gyengítheti a Nyugat befolyását globális szintéren – közölte az észt hírszerzés szerdán ismertetett éves jelentésében.

A dokumentum szerint a Kreml úgy véli: a világjárvány arra kényszeríti majd a nyugati államokat, hogy belpolitikai ügyekre és gazdasági problémáikra összpontosítsanak. Az orosz vezetés emellett a szélsőséges és populista mozgalmak felemelkedésével számol.

„A maga részéről Oroszország kész olajat önteni a tűzre, hogy tovább szítsa ezeket a trendeket” – olvasható a 79 oldalas jelentésben.

„Ezért 2021-ben újfent tanúi lehetünk orosz befolyásolási műveleteknek, amelyek célja a megosztani a nyugati társadalmakat, ideértve európai uniós szinten is” – derül ki az iratból.

A jelentés szerint Oroszország a többi között a nyugati gyártmányú koronavírus elleni vakcinák hitelességének aláásását próbálja meg majd elérni, különös tekintettel a brit-svéd AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban, amelyet „majom vakcinának” bélyegzett.

„Oroszország a lejárató kampányokkal abban bízik, hogy egyrészt előnyösebb helyzetbe hozhatja saját vakcináit a piacon, másrészt eleget tehet stratégiai ambícióinak azzal, hogy elsőként tünteti fel magát a nagyhatalmak között, aki megoldást tudott találni a Covid-19-re” – olvasható tovább.

A dokumentum szerint Oroszország Egyesült Államokkal kapcsolatos politikája továbbra is „túlnyomóan konfrontatív” marad.

A jelentés egyebek között Kínával is foglalkozik. Az észt hírszerzés szerint Peking azon nagyratörő terve, hogy világelső akar lenni technológiai téren, „komoly biztonsági fenyegetést” jelent a világ többi része számára. A dokumentum egyebek mellett az ötödik generációs (5G) mobilhálózatokat, felhőalkalmazásokat, fejlett műholdas navigációs rendszereket és a mesterséges intelligencia fejlesztését jelölte meg olyan példaként, ahol Kína globális szerepet kíván játszani, vagy már ilyen helyzetben van. A kínai vezetés világos célja függővé tenni a világot a kínai technológiától – tette hozzá.

Észtország korábban már megtiltotta a Huawei kínai cég részvételét az 5G hálózatok kiépítésben biztonsági aggályokra hivatkozva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában