Ország-világ

2021.02.04. 17:45

Kásler Miklós: a magyar orvostudomány tizenöt éves hátrányt dolgozott le (videó)

A magyar orvostudomány tizenöt éves hátrányt dolgozott le, már nem hiányzik a transzplantációs palettánkról a tüdőtranszplantáció sem – mondta Kásler Miklós az Életközelben legújabb adásában. Az emberi erőforrások minisztere a rákellenes világnap kapcsán beszélt a magyar onkológia eddigi eredményeiről, a századik (és a százegyedik) tüdőtranszplantációról, továbbá az első emelt orvosi bérek megérkezéséről is.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Egészséges Budapest Program koronavírus elleni védekezést támogató eszközbeszerzéseirõl tartott online sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2020. január 18-án.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Kásler Miklós a rákellenes világnap kapcsán a magyar onkológia fejlődéséről és jövőjéről elmondta, hogy Magyarországon kialakult az országra vonatkozó ellátási struktúra, ami a salgótarjáni fejlesztés befejeztével teljessé válik. Magyarország regionális onkológiai szerepéről kifejtette, hogy

a tudományos és szervezési eredményeink tették lehetővé azt, hogy megszervezzük a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémiát.

Ez a tudományos egyesülés 260 millió embert ölel fel, ami a kutatás rendkívüli bázisát teremti meg, emellett értelemszerűen a magyar onkológia számára is nagy presztízs – jegyezte meg.

A magyarországi oltási folyamatról elmondta, hogy az OGYÉI olyan vakcinákat engedélyez, amik garantáltan hatásosak és biztonságosak. Emlékeztetett, hogy az Európai Unió vakcinaszállítása akadozik, a magyar kormány ezért is tájékozódik szuverén módon, hogy olyan mennyiségben juthassunk vakcinához, ami meggyorsíthatja az átoltottság elérését.

Megjegyezte továbbá, hogy

a beérkező vakcinákkal való oltás rendkívül szervezetten és nagyon gyorsan lezajlott Magyarországon.

Az oltást mindig a vakcinák mennyisége és érkezésének az üteme határozta meg – tette hozzá. A tömeges oltással kapcsolatban a kétkedőknek ezt üzente: ez rendkívül alapos munkával van megszervezve.

Az orvosoknak a héten folyósítandó emelt bérével kapcsolatban kiemelte: körülbelül két év múlva minden magyar orvos fizetése két és félszeresére emelkedhet, emellett a nővéri fizetések is folyamatosan emelkednek. A családi orvosoké pedig attól függetlenül növekedett, hogy vállalkozó avagy a praxisközösségek milyen formájába tartozik – folytatta. Következő nagyon fontos szempontként említette, hogy a fizetésemelés a gyakorlatban eltöltött munkát veszi alapul, itthon vagy külföldön végzett munka esetében egyaránt.

A miniszter emlékeztetett: két nappal ezelőtt volt alkalma bejelenteni a Magyarországon végzett 100. tüdőtranszplantációt, de az események olyan gyorsan történtek, hogy időközben a 101-edikre is sor került.

Ennek a jelentősége az, hogy egy durván 15-16 éves hátrányt dolgozott le a magyar orvostudomány, már nem hiányzik a transzplantációs palettánkról a tüdőtranszplantáció sem

– emelte ki.

Emellett külön megemlítette az intenzív terápiás felkészültséget, ami nagyon magas szintű ilyen műtéteknél, és ami az intenzív terápiában a „műtüdő” megjelenését jelentette. Ez a légzési betegségekben szenvedő betegek esetében is korszaknyitó – mutatott rá. Fejlesztésként ide sorolta még a kormány 3 milliárd forintos onkológiai fejlesztését, ami lehetővé teszi, hogy a határainkon túl élő honfitársaink számára is lehetőséget teremtsünk tüdőtranszplantáció elvégzésére az Országos Onkológiai Intézetben.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában