új nemzetiségi törvény kell

2021.02.11. 20:38

Magyar EU-biztos: Ukrajnának garantálnia kell a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását

Emellett a kormánynak érdemi párbeszédet kell folytatnia a nemzeti kisebbségek képviselőivel – jelentette ki Várhelyi Olivér, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős európai uniós biztos az EU-Ukrajna Társulási Tanács csütörtöki eszmecseréjét követő sajtótájékoztatón.

Várhelyi Olivér elmondta, hogy az ukrán nemzeti kisebbségi törvénytől, amelynek kidolgozása még folyamatban van,

az EU elvárja, hogy megfelelően szabályozza a nyelvhasználatra és az oktatásra vonatkozó jogokat.

Hozzátette: ami a nemzeti kisebbségek képviselőit ért fenyegetéseket illeti, az unió számít arra, hogy a hatóságok kellőképpen kivizsgálják ezeket az eseteket.

„Az ukrán miniszterelnöktől, Denisz Smihaltól megerősítést kaptam arra, hogy Ukrajna elkötelezett a kisebbségi jogok védelme mellett” – szögezte le.

A magyar EU-biztos hangsúlyozta: az unió 119 millió euró támogatásban részesítette a kelet-európai országot a koronavírus-járvány elleni küzdelem hatékonyabbá tétele érdekében, és további 1,2 milliárd euró makroszintű pénzügyi segélyt utalnak ki Ukrajnának a gazdaság helyreállítása végett. Ukrajna további 40 millió euró segítséget kap a vakcinakampányok, oltásprogramok kidolgozására és az azokhoz szükséges felszerelések megvásárlására. Továbbá a Covax nemzetközi vakcinaelosztó mechanizmuson keresztül nemsokára 117 ezer adag oltóanyag érkezik az országba.

Várhelyi Olivér kiemelte, hogy Ukrajna sokat tett a reformok területén, azonban további erőfeszítések szükségeltetnek a korrupció elleni küzdelemhez, valamint az igazságügyi és más állami intézmények átalakításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában