Covid–19

2021.02.19. 14:11

Oroszország 300 millió dózis Szputnyik V vakcinát ajánlott fel az Afrikai Uniónak

Oroszország 300 millió dózis Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát ajánlott fel az Afrikai Uniónak (AU) – jelentette be a szervezet oltóanyagbeszerzésért felelős irodája pénteken.

A közlemény hozzáteszi, hogy Moszkva emellett finanszírozási csomagot is felajánlott azon tagországok számára, amelyek igényt tartanak a vakcinára.

A bejelentés szerint Moszkva májustól számítva egy éven át szállítana vakcinát az AU-nak.

A közleményt jegyző John Nkengasong, az afrikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (Africa CDC) igazgatója kiemelte: az államközi partnerség és a magánszektorok együttműködése a mostani kritikus helyzetben kulcsfontosságú a járvány legyőzésében.

Mindeközben Nkengasong felhívta a figyelmet arra is, hogy a kontinensre továbbra sem érkeznek elég gyorsan a vakcinaszállítmányok, jóllehet a járvány regisztrált halálos áldozatainak száma Afrikában meghaladta a százezret. Afrikában az első koronavírusos fertőzést tavaly február 14-én regisztrálták Egyiptomban. A járvány leginkább Dél-Afrikát sújtja, de Nkengasong szerint már 21 afrikai ország halálozási adatai előzték le a globális átlagot, köztük Szudáné, Malié és Libériáé.

Az egészségügyi hatóságok célja a kontinensen élők 60 százalékának beoltása a közösségi immunitás elérése érdekében. Szakértők figyelmeztetnek arra is, hogy amennyiben az oltási program nem halad elég gyorsan, a koronavírus akár népbetegséggé is válhat Afrikában.

Az Afrikai Unió korábban már 270 millió dózis vakcinát rendelt az AstraZeneca, a Pfizer és a Johnson and Johnson vakcináiból, amelyeket az idén szállítanak a kontinensre. Jóllehet az államok egyelőre várnak a szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására létrehozott COVAX-program által küldendő oltóanyagokra, az Africa CDC arra kérte a kormányokat, hogy más forrásból is próbáljanak oltóanyaghoz jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában