rossz előjelek

2021.03.04. 15:05

Ellenséges hangulatban kezdi meg a magyar prefektus tevékenységét Kolozs megyében

Kolozsvár polgármestere azzal érvelt, hogy a magyaroknak sem jó, ha az RMDSZ-es prefektus kinevezése magyarellenes érzelmeket gerjeszt a megyében.

Ellenséges hangulatban kezdi meg prefektusi tevékenységét Kolozs megyében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt Tasnádi István Szilárd, akit csütörtök délután iktattak be tisztségébe.

Mind Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, mind pedig Alin Tise, a Kolozs Megyei Tanács elnöke arculcsapásként értékelte, hogy korábbi kifogásaik ellenére az RMDSZ jelöltje foglalhatja el a tisztséget. A Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) tartozó két politikus elsősorban a saját pártja vezetését hibáztatta azért, hogy nem sikerült Kolozs megyébe PNL-s prefektust kinevezni, de az RMDSZ-szel szembeni ellenérzéseiknek is hangot adtak.

A szerdán kinevezett prefektusok és alprefektusok beiktatására és eskütételére videokonferencia keretében került sor. A megyék sorrendjében egyenként olvasták fel a prefektusok és alprefektusok kinevezéséről szóló kormányhatározatokat, és hallgatták meg a kinevezett tisztségviselők eskütételét. A kolozsvári ceremónián sem Emil Boc, sem Alin Tise, sem a PNL helyi vezetői nem vettek részt.

Az ünnepélyes eskütételek sora előtt felszólaló Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes is kitért a szövetség jelöltjével szembeni bizalmatlanságra. Kijelentette: mindannyian a köz szolgálatában állnak, és a kinevezett tisztségviselők mindenütt együtt fognak működni a választott vezetőkkel, és ez által növekedik a bizalom. „Nincsen szükség sértődöttségre, mi is jobb országot, jobb közszolgáltatásokat akarunk” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Korábban Alin Tise, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke a PNL-ből való kilépéssel fenyegetőzött, ha a párt vezetésének nem sikerül megváltoztatnia a Kolozs megyei prefektusra vonatkozó koalíciós egyezséget. Emil Boc, Kolozsvár polgármestere azzal érvelt a liberális prefektus igénye mellett, hogy a magyaroknak sem jó, ha az RMDSZ-es prefektus kinevezése magyarellenes érzelmeket gerjeszt a megyében.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök február közepén azt nyilatkozta: az RMDSZ kész lemondani a Kolozs megyei prefektusi tisztségről, ha megkapja helyette a Bihar megyeit. E cserére azonban nem került sor.

Tasnádi István Szilárd szerdai kinevezése után Alin Tise a Ziua de Cluj portálnak adott videointerjúban a kolozsváriak és az erdélyiek arculcsapásaként értelmezte Tasnádi István Szilárd kinevezését. Kijelentette: válaszlépésként fontolgatja Vákár Istvánnak, a Kolozs megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnökének a leváltását. Mindezt azzal magyarázta, hogy a Kolozs megyeiek érdekeit kell védenie.

Alin Tise hozzátette: nem lép ki a PNL-ből, mert elveszítené a tanácselnöki mandátumát, amit közvetlen választással szerzett, és nem a párt vezetésétől kapott.

Emil Boc kolozsvári polgármester, korábbi miniszterelnök a Napoca FM kolozsvári rádióban „példátlannak” nevezte, hogy a PNL „semmibe vette” a párt Kolozs megyei szervezete vezetőségének az igényét.

Emil Boc kijelentette: nem ismeri az új prefektust, és nincsen baja a személyével, de fokozottan érdekli, hogy miként fogja tiszteletben tartani az ország törvényeit, és miként fogja tisztelni a nemzeti szimbólumokat. „A legkisebb kilengést sem fogom neki megengedni” – tette hozzá Emil Boc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában