Ország-világ

2021.03.11. 09:54

Visszautasítja a Telex kegyeletsértő címadását a büntetés-végrehajtás

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága határozottan visszautasítja a Telex.hu online hírportál „Három bv.-s koronavírus miatt meghalt, a Gyorskocsi utcai bv.-ben zárkákat zártak le két hétre” című cikkének valótlan állításait – írták csütörtöki sajtóközleményükben.

A BVOP szerint a hírportálon 2021. március 10-én 10:04-kor megjelent cikk erősen félrevezető, egyben kegyeletsértő, mivel a címadáshoz az írás szerzője elhunyt, a koronavírusnak áldozatul eső kollégáik halálhírét – a közvélemény megtévesztésére alkalmas módon – használta fel.

„A cím azt sugallja az olvasóknak, hogy a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumában, a büntetés-végrehajtás személyi állományából három fő meghalt és ezért megelőző intézkedések bevezetésére volt szükség. Ez nem igaz!”

– áll a közleményben.

A BVOP közölte, a cikk megjelenését követően több országos hírportál már úgy vette át a hírt, hogy tényként kezelik három kollégájuk halálát a Fővárosi Bv. Intézetben, ez bizonyítja, hogy az eredeti cikk szerzője mennyire felelőtlenül járt el. Különösen igaz ez annak a fényében, hogy a BVOP az országos halálozási adatokat közölte a telex.hu megkeresésére – tették hozzá.

„Az a tény, miszerint három kollégánk életét vesztette a koronavírus-fertőzés következtében, sajnos valóban igaz, de ezek időben és helyben egymástól teljesen külön álló esetek voltak. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet objektumaiban szolgálatot ellátó kollégák között pedig nem következett be ilyen haláleset”

– olvasható a BVOP sajtóközleményében.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága arra kéri az újságírót, hogy kérjen bocsánatot a büntetés-végrehajtás személyi állományától és a jövőben tartsa magát az újságírói etika alapvető szabályaihoz.

„A cikkben megszólaltatott állítólagos volt fogvatartott, illetve a Magyar Helsinki Bizottság munkatársának, Tarnai Dórának az állításai, miszerint a fogvatartottak nem kaptak vécépapírt, illetve nem jutottak élelemhez, szintén valótlanok”

– írja a BVOP.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága ezeket a rágalmakat visszautasítja. A jelenlegi járványügyi helyzetben a büntetés-végrehajtási szervezet különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy a fogvatartottak számára folyamatosan biztosítsa a tisztálkodási eszközökhöz és az élelmiszerekhez való hozzájutást – húzták alá.

A BVOP hangsúlyozta,

a járványügyi intézkedéseiket több esetben vizsgálta az alapvető jogok biztosa, aki számos hazai börtönben járt és a védekezéssel összefüggésben mindenütt pozitív tapasztalatokat szerzett.

Többek között megállapította, hogy a vizsgált börtönök a szükséges intézkedéseket megtették annak érdekében, hogy megelőzzék a koronavírus bejutását a börtönbe, ugyanakkor a járványhelyzet kezelésére bevezetett arányos korlátozások alapvető joggal összefüggő visszásságot nem okoztak. A vizsgálatok a fogvatartottak magán-, és családi élethez, kapcsolattartáshoz fűződő alapvető jogával összefüggő visszásságot szintén nem állapítottak meg – sorolta a BVOP közleményében.

A BVOP közölte, a büntetés-végrehajtási szervezet a járványügyi hatóságokkal folyamatosan egyeztetve felkészült, és az összes szükséges járványügyi intézkedést megtette és megteszi a munkatársai és a fogvatartottak egészségi állapotának megóvása és a fertőzésveszély megelőzése érdekében, ez természetesen vonatkozik az oltások beadására is. Ennek eredményeként egyetlen büntetés-végrehajtási intézetben sem alakultak ki gócpontok. A fogvatartottak fegyelmezetten betartják a járványügyi előírásokat, megértették és elfogadták a megelőző intézkedések szükségességét, együttműködnek a személyi állománnyal – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában