katonai puccs

2021.04.13. 15:29

Bojkottálják az újévi ünnepségeket a junta elleni tiltakozásul

Mianmarban bojkottálják tüntetők az ország legfontosabb eseménysorozatának számító újévi ünnepségeket, tiltakozásul a katonai junta és a februári puccs elleni tüntetések vérbe fojtása ellen.

A keddtől péntekig tartó Thindzsan-ünnepség – amely során az emberek vízzel locsolják egymást – évről évre számos turistát vonz a világ különböző részeiről. A múlt héten azonban a katonai juntát ellenző fiatal aktivisták a fesztivál bojkottjára szólítottak fel a folytatódó ellenállás és annak jeleként, hogy tisztelettel adózzanak azok előtt, akik a junta elleni tüntetések vérbe fojtása során vesztették életüket.

Az ünneplés helyett sokan a junta elleni jelszavakkal ékesített edényeket helyeztek el utak közelében és egyéb közterületeken, hogy így adózzanak tisztelettel azok előtt, akik életüket vesztették.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat

és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint

a puccs óta a biztonsági erők legalább 701 embert öltek meg, és mintegy 3000 embert vettek őrizetbe.

Az ENSZ kedden elítélte, hogy – értesülése szerint – a junta többeket halálra ítélt békés tüntetéseken való részvétel miatt, valamint figyelmeztetett: a helyzet olyannyira erőszakossá vált, hogy félő a polgárháború kirobbanása. Ravina Samdaszáni, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának (OHHCR) szóvivője közölte: értesülésük szerint titkos tárgyalásokon

23 embert ítéltek halálra a tüntetésekkel összefüggésben.

A Free Burma Rangers nevű helyi segélyszervezet keddi tájékoztatása szerint legalább 20 ember vesztette életét, további több mint 24 ezer volt kénytelen elmenekülni a mianmari hadsereg légi és szárazföldi támadásai miatt az ország keleti részén, amelyet a karen etnikum gerillaszervezete ellenőriz. A szervezet szerint bár a légicsapásokkal április elején felhagytak, a Thaifölddel közös határ közelében található térség felett továbbra is napi szinten köröznek harci repülőgépek, miközben a hadsereg folyatja a szárazföldi támadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában