Ország-világ

2021.04.02. 15:06

Böjte Csaba: a gonoszság és a vírus nem téríthet le a szeretet útjáról (videó)

A ferences szerzetes nagypénteken arra emlékeztet, hogy rosszakarók, sötét lelkületű emberek is járnak közöttünk.

Budapest, 2017. február 6. Az Emberi Méltóság Tanácsának Emberi méltóságért díjával kitüntetett Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója az elismerés átadásán a II. kerületi Ökoházban 2017. február 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Nagypénteken Böjte Csaba arra emlékeztet, hogy rosszakarók, sötét lelkületű emberek is járnak közöttünk. A ferences szerzetes szerint a keresztényeknek Jézus Júdással szemben tanúsított magatartásáról kell példát venniük az árulókkal, ugyanakkor a koronavírussal kapcsolatban is – írja a Magyar Nemzet.

Böjte Csaba három pontban foglalta össze a helyzetet. Egyrészt nem szabad hagyni, hogy a gonoszság vagy a vírus a szeretet útjáról letérítsen. „A gonosz léleknek nincs keze, nyelve, ő azt akarja, hogy mi egymásnak essünk, és egymást kíméletlenül támadva, gonosz tetteinkkel hirdessük, hogy ezen a földön a gyűlölet az úr, és bármit is mond Jézus Krisztus, itt nincs remény! Jézust a szeretet megvédi a fertőzéstől” – mondta.

Másodszor kitért arra, hogy a Megváltó a végsőkig megértéssel fordult az őt eláruló felé, hiszen az utolsó vacsora közben – mikor Júdás már megkapta a bérét az árulásáért – megmosta az ő lábát is a többi apostoléval együtt. Böjte Csaba szerint azért, mert Jézus gyógyító orvos, nem pedig ítélő bíró. „Minderről példát véve nekünk sem csupán megbocsátanunk kell árulóinknak, hanem segíteni is, hogy tisztán éljék tovább életüket” – vallja a ferences szerzetes.

Júdás a saját szerepét teljesítette be az emberiség üdvtörténetében, amelyet Jézus elfogadott. „Milyen jó lenne tanulni Mesterünktől” – mondta a harmadik pontban Böjte Csaba, aki úgy véli, Jézus ma sem ítél el senkit, csupán azzal a kérdéssel fordul elénk, amellyel Péterhez: „Testvérem, szeretsz te engem?”

Böjte Csaba a nagypénteki üzenetében emlékeztetett arra is, hogy nincs igazságos vagy megérdemelt árulás, mert mindez bűn, éppen ezért azt javasolta, hogy „minden sérelmet, bosszúvágyat, haragot seperjünk ki az életünkből, és lépjünk rá az irgalmas szeretet útjára”. Továbbá arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi járványhelyzetben nem a pánikra, hanem a lelki épülésre, a befelé fordulásra kell összpontosítani. „Keressük a csendet és a magányt, ahol megszólíthat bennünket az Isten, ahol meghallhatjuk Teremtőnk szavát” – javasolta.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a HírTV is beszélgetett nagypéntek alkalmából, ezt itt tudja megtekinteni:

Borítókép: Az Emberi Méltóság Tanácsának Emberi méltóságért díjával kitüntetett Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója az elismerés átadásán a II. kerületi Ökoházban 2017. február 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában