Ország-világ

2021.04.10. 22:34

Szarka Gábor: borzalmas helyzet fogadta az SzFE új vezetését

Az intézményvezető az előző vezetés súlyos mulasztásaira is felhívta a figyelmet az akkreditáció meghosszabbításával kapcsolatban.

Budapest, 2021. január 21. Szarka Gábor kancellár a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképmûvészeti Intézetének helyet adó épületben, a Duna TV egykori székházában 2021. január 21-én. A Színház- és Filmmûvészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentõsebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek elsõ lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor az SZFE új, naphegyi campusának sajtóbejárásán. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Borzasztó helyzetet örökölt meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése pár hónapja – erről Szarka Gábor kancellár beszélt az M5 Librettó adásában. Szerinte súlyos hanyagságokat tapasztaltak az egyetem átvételénél – írja a Magyar Nemzet.

Upor László, az egyetem korábbi rektora gyakorlatilag egy sajtcetlin adta át az intézmény vezetését az új megbízott általános rektor-helyettesnek – fogalmazott Szarka.

Ismertette: az ÁSZ jelentése olyan gazdasági problémákat talált, hogy csak azért nem javasolt munkajogi következményeket az előző kancellárral szemben, mert már nem volt az egyetem munkavállalója.

Az intézményvezető az előző vezetés súlyos mulasztásaira is felhívta a figyelmet az akkreditáció meghosszabbításával kapcsolatban.

Sajtóhírek szerint az akkreditációs folyamat megkezdését még Upor László kezdeményezte a Magyar Akkreditációs Bizottságnál még 2019 novemberében, amelyet még számos levélváltás követett és a módosított akkreditációs szerződés aláírását végül 2021-re halasztották. Az SZFE vezetőinek lemondásakor erről nem tájékoztatják sem a fenntartatót, sem az új vezetőséget – írta korábban a Magyar Nemzet.

Az M5 Librettó adásában Szarka Gábor is megerősítette ezt az információt. Az intézményt nem éri hátrány a halasztott akkreditációval – tette hozzá.

– Nagyon keményen dolgozunk az akkreditációs eljárás lezárásán, hogy a hallgatóknak egy megfelelő egyetemet építsünk ki. Elfogadtuk az intézményvezetési tervet, amit beadtunk az Innovációs és Technológiai Minisztériumba és várható az akkreditációs bizottság látogatása – mondta.

Pár napja az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Szövetsége kizárta soraiból az SZFE-t. Szarka Gábor a procedúráról elmondta, hogy saját alapszabályuknak nem feleltek meg. A kizárásról meg kell hallgatni az érintett intézményt és csak ezután dönthet a közgyűlés titkos szavazással a kizárásról.

Arra a kérdésre, hogy visszaveszik-e a távozó diákokat Szarka Gábor úgy felelt hogy

mindenkit szívesen fogadnak, akik az egyetem szabályait betartva szeretnék folytatni tanulmányaikat.

A Freeszfe Egyesület öt európai egyetemmel állapodott meg tizennégy SZFE-s osztály átvételéről. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy felveszik a kapcsolat azokkal az intézményekkel, ahova „kiközvetítenék” az SZFE hallgatóit, mivel jogilag ők még az SZFE hallgatói, akiknek jelenleg passzív a státuszuk, de bármikor kérhetik annak aktiválását.

A kancellár hangsúlyozta, hogy jelenleg a színi- és mozgókép képzésben a legmagasabb színvonalat az SZFE nyújtja, amely új modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat.

Az eredeti cikk és a Szarka Gáborral készült interjú ITT érhető el.

Borítókép: Szarka Gábor kancellár a megújuló Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetében

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában