Járvány

2021.04.23. 17:36

Egyre hevesebben tombol a koronavírus-járvány Indiában

Egyre hevesebben tombol a koronavírus-járvány Indiában, pénteken immár a második egymást követő napon döntött rekordot mind a regisztrált fertőzöttek, mind pedig a halálos áldozatok száma.

Az elmúlt 24 órában 332 730 új fertőzést és 2263 halálos áldozatot regisztráltak, ezzel az 1,3 milliárdos országban az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 16 milliót, a Covid-19-nek pedig 186 920 halálos áldozatáról tudni. A fertőzöttek számát illető pénteki adat egyúttal a világon a legmagasabb napi növekmény is a pandémia kezdete óta. A pénteki a második nap, amikor egymás után 300 ezer fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

A járvány egyik gócának számító Újdelhiben a fertőzöttek napi növekménye 26 169, a halálos áldozatoké pedig 306 volt. A mintegy 20 milliós fővárosban hétfő este egyhetes vesztegzár lépett életbe, a hatóságok a lezárástól a járvány terjedésének lassítását, valamint az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek mérséklését remélik.

Szakértők szerint az esetszámok megugrásához hozzájárult a vírus Indiában felfedezett, fertőzőbb mutációja is. Ennek következtében több ország, köztük Kanada és az Egyesült Királyság jelentette be, hogy egyelőre nem fogad légijáratokat az ázsiai országból.

Mindeközben Újdelhi bejelentette, gyorsított eljárásban engedélyezné a Pfizer/BioNTech, a Moderna, valamint a Johnson&Jonhson koronavírus elleni vakcináit. A Mint című indiai üzleti hírportál azt közölte, hogy az utóbbiból június környékén érkezne az első szállítmány az országba.

Indiában januárban kezdődött az oltási kampány, Narendra Modi indiai miniszterelnök pedig vasárnap elindította azt a négynapos „oltási fesztivált”, amelynek célja, hogy minél többen fölvegyék a koronavírus elleni oltást. Az országban mind ez idáig körülbelül 135 millió oltást adtak be, 3,1 milliót az elmúlt 24 órában.

Modi kormányát több bírálat is érte amiatt, hogy a járvány ellenére zsúfolt tömegrendezvényeket tartott a helyhatósági választások miatt, és engedélyezte vallási fesztiválok megtartását, akár több millió részt vevővel is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában