katonai puccs

2021.04.27. 14:15

Felkelők elfoglalták a hadsereg egyik ellenőrző pontját Mianmarban

A karen etnikai csoporthoz tartozó felkelők megtámadták és elfoglalták a mianmari hadsereg egyik ellenőrző pontját a Thaifölddel közös határ közelében – közölte kedden a lázadók egyik szóvivője.

A szóvivő szerint a katonák elmenekültek. Halálos áldozatokról nem tudni, a felkelők elfoglalták az ellenőrző pontot – tette hozzá.

A The Irrawaddy című helyi napilap szerint szemtanúk a dzsungelbe menekülő hét katonát láttak.

Beszámolók szerint az ellenőrző pontot felgyújtották,

a közösségi médiában közzétett videofelvételeken lángokat és füstfelhőt lehetett látni.

A hadsereg a február eleji puccs óta rendszeresen légicsapásokat mért az etnikai kisebbségek által is lakott területekre, köztük a karenekre. A lázadók szóvivője szerint immár több mint 24 ezer karen kénytelen meghúzni magát a dzsungelben a mianmari hadsereg légicsapásai miatt. Elmondása szerint bár jelenleg nincsenek légicsapások, a települések felett folyamatosan vadászrepülőgépek repülnek, ezért az emberek nem mernek visszamenni otthonaikba.

Az évtizedek óta nagyobb autonómiáért küzdő etnikai fegyveres csoportok némelyike támogatja a katonai puccs elleni megmozdulásokat.

A tüntetőkkel szembeni brutális hatósági fellépések miatt ezrek menekültek Thaiföldre is.

Kedden a mianmari ellenzéki egységkormány vezetője bírálta a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) tagállamainak vezetőit, akik a hétvégén az indonéz fővárosban, Jakartában rendkívüli csúcstalálkozót tartottak a mianmari válság megvitatására. Bár Man Vin Khain Than megköszönte az ASEAN-tagállamok (Mianmar mellett Szingapúr, Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam) vezetőinek támogatását Mianmar és népe iránt, azért kritizálta a csoportot, hogy lépései továbbra is leginkább csak „elvontak”.

Az ellenzéki egységkormány vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy

immár csaknem 800 ember vesztette életét a biztonsági erők fellépése nyomán a puccs kezdete óta,

további több mint háromezren pedig továbbra is őrizetben vannak, köztük Vin Mjint elnök, valamint a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsos, az ország de facto vezetője.

Az ASEAN-csúcson Mianmart a katonai juntát vezető Min Aung Hlaing tábornok képviselte, akinek ez volt első külföldi útja a februári katonai hatalomátvétel óta. A találkozó a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások miatt nem volt nyilvános.

Joko Widodo indonéziai elnök szerint a jakartai csúcstalálkozót követően

az ASEAN vezetői felszólították a juntát, hogy vessen véget az erőszaknak, kezdjen párbeszédet az érintettekkel, és tegye lehetővé a humanitárius segítségnyújtást.

Mianmari puccs

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyet ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában