Ország-világ

2021.04.25. 14:59

Kereszténygyűlölő dalokat hallgatott Jamel G., mielőtt elvágta a rendőrnő torkát

Egymásnak ellentmondó, zavaros magyarázkodásba kezdett a francia ügyészség. Jean-Francois Ricard, a terrorizmus elleni harccal foglalkozó ügyészség vezetője szerint nem vitatható, hogy muszlim terrorakcióról volt szó, az sem vitatható, hogy szélsőségesen radikalizálódott Jamel G., a rendőrnő gyilkosa, viszont – a szokásos franciaországi, hatalmi védekezés ilyen esetekben – súlyos lelki beteg is volt a gyilkos. De a kényszergyógykezelő intézményeket sem akarta az ügyész megbántani, ezért azt is hozzátette, hogy annyira azért nem volt pszichésen zavart, hogy kezelni kellett volna.

Fotós: AFP

Jean-Francois Ricard, a terrorelhárítással foglalkozó ügyészség (parquet national anti-terroriste, PNAT) vezetője különösebben nem tudta megnyugtatni az embereket, hogy hasonló terrortámadás nem lesz rendőrök (vagy bárki) ellen – írja az Origo.

Jamel G.-ről nem tudtak semmit, csak most, utólag. Muszlim, radikális, szalafista, kereszténygyűlölő dalokat hallgatott közvetlenül a gyilkosság előtt (erről az egyik hírtelevízióban is beszéltek), az utóbbi időben pedig szalafista internetes oldalakat bújt, és ilyen üzeneteket is küldött. A robogójának a csomagtartójában az ügyész szerint találtak egy Koránt és egy imaszőnyeget. Ahogy pénteken megírtuk, a rendőrőrsre Allah Akbar! üvöltéssel rontott be.

Az ügyész szerint pszichés beteg volt, de kórházi kezelésre nem szorult.

A muszlim terrorizmust védő baloldal és a francia állami vezetők is gyakran próbálják ezeket a terrorakciókat úgy bagatellizálni, hogy zavart volt a személyisége a terroristának.

Mintha ez enyhítő körülmény lenne, és mintha bárkiben felmerülne, hogy normális ember mondjuk nekivezet egy repülőgépet a World Trade Centernek.

Kiderült, hogy Jamel G. ismerősi köréből öt embert letartóztattak. Ezenkívül sok mindent nem lehetett megtudni a vezető ügyész sajtótájékoztatóján.

Két dolog azonban biztos: egy muszlim migráns – aki megmagyarázhatatlan körülmények között kapott tartózkodási engedélyt fél évvel ezelőtt, miután tíz évig illegálisan élt Franciaországban – elvágta egy Párizs melletti rendőrőrsön egy 49 éves rendőrnő, Stephanie M. torkát. (A terroristát egy rendőr ezután agyonlőtte.) Stéphanie M.-nek két, kiskorú gyermeke van, a nagyobbik a napokban lesz 18 éves, a kisebbik most 13.

És az is biztos, hogy 2014 óta ez a 17. muszlim terrortámadás francia rendőrök ellen.

Borítókép: Jamel G. (a család felvétele)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában