harag nélkül

2021.04.20. 15:14

Megegyezés: Armin Laschet lett a CDU/CSU pártszövetség kancellárjelöltje

A CDU/CSU 2005 óta megszakítás nélkül az éppen aktuális kormánykoalíció legnagyobb tagja.

Elfogadja a Keresztényszociális Unió (CSU) a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) választmányának javaslatát, hogy Armin Laschet CDU-elnök, észak-rajna-vesztfáliai kormányfő legyen a pártszövetség közös kancellárjelöltje a szeptemberi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson – jelentette be Markus Söder CSU-elnök, bajor miniszterelnök kedden Münchenben.

„A kocka el van vetve, Armin Laschet lesz az uniópártok kancellárjelöltje” – mondta Markus Söder. Bejelentésével véget ért a testvérpártok között és a CDU-ban folytatott vita a kancellárjelölt személyéről.

A feladatra Armin Laschet és Markus Söder is jelentkezett. Ezt április 11-én, egy közös sajtóértekezleten jelentették be. Időközben a több mint hetven éve működő pártszövetség történetének egyik leghevesebb vitája zajlott le. A vita nem tartalmi kérdésekről szólt, hanem arról, hogy a választók hangulatát mutató felmérések és a CDU tagságában mutatkozó véleményáramlatok alapján melyik politikus vezetésével lehet sikeresebb a szövetség a szeptember 26-i Bundestag-választáson.

Markus Söder és CDU-s támogatói azzal érveltek, hogy a CSU-elnök országos választói támogatottsága nagyságrendekkel meghaladja Armin Lashetét. A CDU elnökének táborában azt hangsúlyozták, hogy a közvélemény változékony, és Armin Laschet 2017-ben is alacsony népszerűségi mutatókkal vágott neki az észak-rajna-vesztfáliai tartományi törvényhozási (Landtag-) választás kampányának, és vezetésével pártja mégis legyőzte az akkor hetedik éve kormányzó szociáldemokratákat (SPD).

A CDU választmánya végül egy kedd hajnalban tartott szavazáson 77,5 többséggel úgy foglalt állást, hogy elnökük legyen a testvérpártok közös jelöltje. A testület szavazati joggal rendelkező 46 tagja közül 31-en Armin Laschetre, 9-en Markus Söderre voksoltak. A titkos szavazáson hatan tartózkodtak.

A CSU elfogadja a döntést, és „harag nélkül és teljes erővel” támogatja a CDU vezetőjét – jelentette ki Markus Söder pártja müncheni székházában tett sajtónyilatkozatában. Hozzátette, hogy az CDU/CSU szövetsége csak akkor lehet sikeres, ha egységes.

A CDU/CSU 2005 óta megszakítás nélkül az éppen aktuális kormánykoalíció legnagyobb tagja. A 2005-ös, a 2009-es, a 2013-as és a 2017-es Bundestag-választáson is a 2018-ban leköszönt CDU-elnök Angela Merkel vezetésével sikerült választói felhatalmazást szereznie a kormányalakításhoz.

Angela Merkel a pártelnöki munka lezárása óta a kormányfői feladatokra összpontosít, nem foglal állást nyilvánosan a CDU/CSU vitáiban és a törvényhozási ciklus végeztével visszavonul a politikából. Pártja és a bajor testvérpárt szövetsége a választási győzelemre esélyes szereplők között utolsóként nevezte meg kormányfőjelöltjét. Elsőként, még tavaly az SPD döntött, Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminisztert indítják. A Zöldeknél hétfőn jelentették be, hogy Annalena Baerbock társelnök a kancellárjelölt. Az 1980-ban alapított ökopárt először vág neki kancellárjelölttel a kampánynak.

A CDU/CSU országos választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint 29-31 százalék között van. A második helyen a Zöldek állnak 20-23 százalékkal. A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson a CDU/CSU a szavazatok 32,9 százalékát gyűjtötte össze, a Zöldek 8,9 százalékos eredménnyel az utolsó, ötödik helyen végeztek, és támogatottságuk azóta csaknem folyamatosan emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában