Ország-világ

2021.04.28. 13:12

Nyomozás indulhat a színművészeti egyetem előző vezetése által elkövetett mulasztások miatt

Upor Lászlóék súlyos mulasztásokat követtek el az oktatásszervezésben, a szigorú számadású iratok kezelésében és vagyongazdálkodásban is.

Ismeretlen tettes ellen nyomozás indulhat a Színház- és Filmművészeti Egyetem előző vezetése által elkövetett mulasztások ügyében a Magyar Nemzet cikke nyománértesült a lap. A bírósági keresetet ifjabb Tényi István nyújtotta be

közfeladati helyzettel való visszaélés gyanúja miatt,

ugyanis közfeladatot ellátó személynek minősül a felsőoktatási intézmény oktatója, tanára és tudományos kutatója is.

A feljelentés alapját az adta, hogy a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok szerint a szigorú számadású iratok hiányos és nem előírásszerű nyilvántartása miatt

gyakorlatilag bárkinek kiállíthattak oklevelet, egy hallgatónak akár többet is, több szakról. Nem vezették a hallgatók törzslapjait, a tanárok személyi anyagairól szóló nyilvántartást.

Súlyos mulasztásokat követtek el Upor Lászlóék a tanulmányi rendszerben és az oktatásszervezésben is, több hallgató érdemjegyeit nem rögzítették. Mindezek kijavítása az intézmény nyilatkozata szerint többletmunkát igényel, hiszen újjá kell építeni az intézmény adminisztrációs ügymenetét, miközben a felvételi vizsgák lebonyolítását is meg kell szervezni. Ráadásul az Állami Számvevőszék jelentése szerint

nem biztosították a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét, az alkalmazott számlarend pedig nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal, továbbá 2019-ben az SZFE nem rendelkezett az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzattal.

Ez azt jelenti, hogy az egyetem korábbi vezetése nem alakította ki a szabályszerű könyvvezetés és vagyongazdálkodás alapvető feltételeit. Az egyetem a 2018-as és 2019-es éves költségvetési beszámolók elkészítéséhez nem állított össze leltárt, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a mérlegben szereplő eszközöket és forrásokat. A leltárak hiányában a beszámolók nem nyújtottak megbízható és valós képet a vagyoni helyzetről és ennek változásáról – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában