Járvány

2021.04.19. 21:14

Olaszországban a lakosság negyedét beoltották

Több mint 15 millióan kapták már meg a koronavírus elleni első vakcinadózist Olaszországban az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint, miközben a Szputnyik V-vel oltó San Marino Köztársaságban az utóbbi 24 óra alatt egyetlen új beteget sem regisztráltak.

Olaszországban a 60 milliós lakosság nagyjából egynegyedét oltották már be. A második dózist 4,5 millióan kapták meg. December vége óta Olaszországba 17,3 millió adag érkezett a különböző oltóanyagokból, amelyeket majdnem teljes egészében felhasználtak.

A több mint 14 millió hatvanöt év felettiből mostanáig 10,7 millióan kaptak már oltást. A nyolcvan év felettiek oltását egyedül Marche tartomány fejezte be.

Az aktív betegek száma karácsony óta most először csökkent félmillió alá, egy nap alatt 316 beteg halt meg, így a halottak száma 117 ezer fölé emelkedett.

A járványkorlátozások április 26-tól bejelentett részleges feloldására várva az utóbbi négy nap alatt 33 százalékkal emelkedett a nyári idegenforgalmi foglalások száma. A kormány tervei szerint első lépésben a szabadtéri terasszal bíró bárok és éttermek nyithatnak meg egész napra: a vendéglátósok szerint így hátrány éri a terasz nélküli helyeket. A firenzei étteremtulajdonosok hétfőn a városhoz közeli A1-es autósztrádán tüntettek, ami az észak és dél közötti forgalom többórás megbénításához vezetett.

A Cerved adatfeldolgozó kutatóközpont szerint a több mint egy éve tartó járvány miatti gazdasági válság 17 százalékra emelheti a munkanélküliséget, amely jelenleg 10 százalék körüli.

A San Marino Köztársaság által közölt adatok szerint ősz óta először egyetlen új beteget sem szűrtek ki az elvégzett huszonkét teszten az utóbbi egy nap alatt. Egy beteg halt meg, egy 92 éves nő. Az aktív betegek száma 192, huszonketten vannak kórházban, négyen lélegeztetőgépen.

A 34 ezer lakosú államban közel 22 ezren kaptak már védőoltást, közöttük több mint nyolcezren második adagban is részesültek. A köztársaság lakosainak jelentős többsége Szputnyik V orosz vakcinát kapott, miután a többi oltóanyag késve érkezett.

San Marinóban már megnyitottak a bárok és az éttermek, de a városállam utcáin még alig látni turistát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában