Willkommenskultur

2021.05.02. 07:12

Könnyítenék a bevándorlók honosítását Németországban

Német miniszterek szerint gyorsabban és egyszerűbben kell állampolgársághoz jutniuk a külföldieknek.

Gyorsabban kellene német állampolgársághoz jutniuk a Németországban élő külföldi állampolgároktól született gyermekeknek az ország tartományainak integrációs miniszterei szerint

Az integrációs miniszterek csoportját 2007-ben Angela Merkel német kancellár hívta életre azzal a szándékkal, hogy összehangolják a regionális és szövetségi szintű politikai döntéseket.

A miniszterek pénteki brémai találkozójukon felszólították a szövetségi kormányt: módosítsa Németország állampolgársági törvényét úgy, hogy a jelenlegi nyolc helyett hat év legyen az az időtartam, amelyet a külföldi lakosok gyermekeinek várniuk kell ahhoz, hogy megkapják az állampolgárságot. Továbbá azt javasolták, hogy négy év lehetne a várakozási időtartam azon családok gyermekei esetében, amelyek különleges integrációs képességűek.

– Azt szeretnénk, ha könnyű utat kellene bejárniuk a német állampolgárságig azoknak a gyerekek, akiknek a szülei hosszú évek óta törvényes életet élnek itt, és jól beilleszkedtek a német társadalomba

– nyilatkozta Anja Stahmann brémai szenátor, az integrációs miniszterek csoportjának jelenlegi soros elnöke. Elmondása alapján a miniszterek azt is sürgették, hogy az állampolgársági kérelmek figyelembevételénél elegendő legyen a B1-es szintű német nyelvtudás.

Stahmann egyúttal hangot adott elégedetlenségének is, hogy Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter többször elutasította a görögországi menekülttáborok lakóinak befogadását az országba. Seehofer – aki a 2015-ös migrációs válság kibontakozásának idején Bajoroszág miniszterelnöke volt – a múlt héten novemberig meghosszabbította a szövetségi ellenőrzés idejét a német–osztrák határ mentén, arra hivatkozva, hogy az EU-tagországokon keresztül még mindig nagy a menekülthullám nyomása.

– A Törökország és Görögország közötti égei-tengeri határon továbbra is rendkívül törékeny a helyzet

– jelentette ki Seehofer, arra figyelmeztetve, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon jelentős az illegális migráció veszélye. A belügyminiszter hozzátette: a hatóságok januárban összesen huszonnégy esetben fogtak el embercsempészeket, akik veszélyes tehergépjárművekben és furgonokban próbáltak százhárom főt átcsempészni a német–osztrák határon keresztül.

A pénteki találkozón az integrációs miniszterek csoportja amellett is érvelt, hogy a kormány teljes mértékben használja ki az Európai Unió által meghatározott kvótákat, és hozza be a már Németországban tartózkodó menekültek hozzátartozóit is az országba. Tavaly a lehetséges tizenkétezer helyett 5300 vízumot adtak ki a beutazáshoz – hangsúlyozták a miniszterek. A múlt héten több mint száz menekült érkezett repülővel Hannoverbe, aminek következtében a 2020 áprilisa óta befogadott menekültek száma elérte a kitűzött 2750-et.

Egy szerdán megjelent tanulmány alapján jelenleg 5,3-5,6 millió a migrációs hátterű muszlimok száma Németországban, ami a mintegy 83 milliós német lakosság 6,4-6,7 százaléka. A számuk 2015-höz képest kilencszázezerrel, vagyis a lakossági részarányukat tekintve egy százalékponttal nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában